2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ANAF: nem a politikusok nyilatkozatai alapján végezzük az ellenőrzéseket

2017. július 07. 20:05, utolsó frissítés: 20:05

Az országos adóhatóság (ANAF) nem politikai intézmény, ellenőrzéseit nem politikusok nyilatkozatai alapján végzi, jelentette ki pénteken Bogdan Stan, az ANAF elnöke.

Az adóellenőrök Rise Project szerkesztőségében végzett kontrolljával kapcsolatban Bogdan Stan úgy nyilatkozott: az általa vezetett intézmény nem igazítja cselekvési tervét a politikusok nyilatkozataihoz. Júliusra például 4000 ellenőrzést terveztek be, és a Rise Project "valószínűleg közöttük volt" - tette hozzá az ANAF vezetője.

Bogdan Stan csütörtök este úgy nyilatkozott: a Rise Projectnél végzett ellenőrzésre az Adócsalás Elleni Főigazgatóság (DGAF) által végzett kockázatelemzés nyomán került sor, miután feljelentés érkezett a DGAF bukaresti székhelyére.

Az ANAF vezetője kijelentette: minden területen és minden szinten készítenek kockázatelemzéseket. "Az ANAF ellenőrzései nem irányulnak a sajtószabadság ellen. Mi tiszteletben tartjuk a sajtó jogait és szabadságát" - mondta Stan.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke csütörtökön magyarázatot kért a pénzügyminisztertől és az adóhivatal (ANAF) vezetőjétől, miután az ANAF felügyelői megjelentek a tényfeltáró újságírókat és aktivistákat tömörítő Rise Project szerkesztőségében.

Dragnea az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott csütörtöki közleményében azt írta: a sajtóból értesült arról, hogy az ANAF inspektorai ellenőrzést tartottak a Rise Project szerkesztőségében. "Mivel egy idő óta a Rise Project a személyemmel kapcsolatos témákról ír, kijelentem, hogy semmi közöm nincs az ANAF felügyelői megjelenéséhez a Rise Project szerkesztőségében, felháborítanak a történtek, az az érzésem, hogy le akarnak járatni" - olvasható Dragnea közleményében, aki leszögezi, hogy az állami intézmények nem avatkozhatnak bele egy sajtóintézmény életébe, akkor sem, ha az illető sajtóintézmény egy politikusról közöl cikkeket.

Dragnea szerint ez a fajta eljárás "szomorú emlékű elnöki rezsimre" vall. "Azt kérem, hogy a pénzügyminiszter és az ANAF vezetője adjon magyarázatot az ANAF inspektorainak a Rise Project szerkesztőségében való jelenlétére. Azt akarom, hogy a magyarázat nyilvános legyen" - jelentette ki Dragnea.

Az ügy kapcsán a sajtószabadság tiszteletben tartását monitorozó ActiveWatch elítélte az ANAF által megkísérelt, a Rise Project ellen irányuló "megfélemlítési akciót". Az ActiveWatch úgy vélte, hogy az adóellenőrök megjelenése a Rise Project szerkesztőségében szoros összefüggésbe hozható azzal, hogy a Rise Project az utóbbi időben Liviu Dragnea ügyei kapcsán kezdett oknyomozó munkába.

"Két nappal ezelőtt Liviu Dragnea perrel fenyegette meg a Rise Project szerkesztőségét, mitán a Rise újságírói megkérték, fejtse ki álláspontját egy vele kapcsolatos ügyben. Úgy véljük, egy kétségbeesett próbálkozásnak vagyunk tanúi, amelynek célja, hogy meggátolja a politika csúcsembereit kompromittáló információk elterjedését" - fejtette ki az ActiveWatch.

Az ActiveWatch ugyanakkor felkérte a politikai vezetőket és közintézmények vezetőit, hogy tartsák tiszteletben az újságírók munkáját, és ne tegyék tönkre a sajtószabadság terén az utóbbi években elért jelentős eredményeket. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS