2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kétszeresére nőtt idén Hargita megyében a medve által okozott káresetek száma

2017. július 10. 16:33, utolsó frissítés: 16:33

73 medve által okozott káresetet regisztráltak idén a Hargita megyei környezetvédelmi ügynökségnél, szinte kétszer annyit, mint tavaly, tájékoztatott Domokos László igazgató.

Az idézett forrás szerint év eleje óta 100 kérést adtak le a gazdák a vadkárok felmérése érdekében, 73 esetben medvék által okozott károkról volt szó. A medvék által okozott anyagi károkra vonatkozóan hét esetben juhnyájakat támadt meg a medve, a többi esetben szarvasmarhákat vagy más állatokat támadtak meg.

2016-hoz képest nőtt a vadkárok száma, tavaly az első félévben 50 esetet regisztráltak, amelyből 40-et medvék okoztak.

Domokos László ugyanakkor elmondta, hogy nőtt a megyében a juhnyájak száma, így kevesebb legelő jut számukra, a pásztorok pedig sokszor az erdős részekre viszik legelni a nyájat. Továbbá a pásztorok nem tapasztaltak, sokszor nem legeltetéssel foglalkozó régiókból hozzák őket, a kutyáik nincsenek betanítva, ezért is több a támadás az igazgató szerint.

Az év elejétől hét Hargita megyei személy szorult kórházi ápolásra medvetámadás következtében. Több esetben pásztorokról volt szó.

A Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyei önkormányzatok képviselői valamint a közbirtokosságok, vadászegyesületek és gazdaszövetkezetek tiltakoztak múlt héten a környezetvédelmi minisztérium előtt, kérve, hogy bocsássanak ki kilövési engedélyeket a veszélyes példányokra.

A tárgyalásokat követően 140 medve kilövését engedélyezné a minisztérium a közvitát követően. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS