2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kovászna Megye 574 ezer lejt kapott a települések rendezési terveinek megújítására

2017. július 10. 20:58, utolsó frissítés: 20:58

Kovászna Megye Tanácsa idén közel 574 ezer lejt kapott a regionális fejlesztési minisztériumtól egy országos program részeként a települések általános rendezési terveinek megújítására. Ebből az összegből 23 önkormányzat, négy város és 19 község folytathatja vagy indíthatja el az általános rendezési tervének aktualizálását, elkészíttetését.

Az általános rendezési terv (román megfelelője Plan Urbanistic General – PUG) a település építkezési szabályrendezését tartalmazza, kezdve az épület teleken való elhelyezésétől, magasságától, az anyaghasználaton, az utcafront hosszán, a kerítés típusán, a tető formáján keresztül az épületek funkciójáig, ugyanakkor meghatározza a belterület határát, a lakott és ipari övezeteket, valamint azt is, hogy hol lehet közművesítés, hol vannak a járdák, utak, közterek.

"Az általános rendezési tervet urbanisztikára szakosodott műépítész készíti el, nemcsak a helyi tanácsnak kell elfogadnia, hanem a megyei önkormányzatnak is jóvá kell hagynia. Ezáltal lehetőségünk van arra, hogy szorgalmazzuk: tartsák szem előtt a székelyföldi, háromszéki építészeti örökséget, a hagyományos, jellegzetes faluképet a 21. századi elvárások, modernizációs törekvések mellett, hiszen az általános rendezési terv középtávon meghatározza a helységek településfejlesztési irányát is" – fogalmazott ennek kapcsán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

"Kovászna megye országos viszonylatban jól áll az általános rendezési terveket illetően, ám van nálunk is behoznivaló. Fontos, hogy tízévenként megújított helyi építkezési szabályzat legyen, hiszen ennyi idő alatt sok minden változik. Vannak olyan önkormányzatok, amelyek felismerve az általános rendezési terv fontosságát aktualizálták a saját tervüket. Az országos programnak köszönhetően pedig idén 23 önkormányzat folytathatja vagy kezdheti el az új dokumentáció összeállítását" – mondta el Bereczk Lóránd Alexandru, Kovászna megye főépítésze.

A megyei tanács szakemberei egy segédanyagot is összeállítottak, amelyek tartalmazzák a törvényes előírások, műszaki elvárások mellett a helyi építészeti jellegzetességeket, hogy az önkormányzatok ennek megfelelően bízzák meg az általános rendezési tervet készítő műépítészeket.

A törvény arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy tízévente aktualizálják vagy készíttessék újra az általános rendezési tervet, annyi engedménnyel, hogy a 2003 előtt készült terveket legtöbb 2018 decemberéig lehetett meghosszabbítani. Kovászna megyében öt önkormányzatnak van 2003 után készült általános rendezési terve, Bardóc és Gelence 2006-ban, Árkos és Dálnok 2008-ban, Zágonbárkány 2014-ben aktualizálta helyi építkezési szabályzatát.

Idén a 23 Kovászna megyei önkormányzat 10 és 33 ezer lej közötti összeget kap erre a célra, a megyei tanács összesen 573 979 lej értékben írt alá finanszírozási szerződést, míg tavaly ugyanerre 476 ezer lejt kapott a megye. Az országos program részeként évente biztosítanak anyagi forrást a települések általános rendezési terveinek megújítására, földrengés- és földcsuszamlás-kockázati térkép elkészítésére, valamint kataszteri és közműhálózati adatbank kiépítésére. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS