2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiterjesztette a Liviu Dragnea elleni nyomozást a DNA

2017. július 11. 12:31, utolsó frissítés: 13:34

Az Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hivatalból kiterjesztette a Liviu Dragnea képviselőházi elnök elleni vizsgálatokat a Rise Project által feltártak nyomán - számolt be róla a szervezet egy mai közleménye.

Az ügyészég jelezte azt is, hogy korrupció gyanúja miatt in rem bűnvádi eljárás van folyamatban (azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgálják), a nyomozás ezen szakaszában még nem fogalmaznak meg vádpontokat.

A Rise Project múlt csütörtökön közölt cikket Liviu Dragea képviselőházi elnök egy állítólagos "bűnszövetkezetéről", amelynek a belügyminisztériumi titkosszolgálat (DGPI) is a nyomában volt.

A Rise Project szerint a DGPI 2011-ben egy olyan jelentést állított össze, amelyben az állt, hogy egy Teleorman megyei "bűnszövetkezet", Liviu Dragneával az élen - aki akkor megyei tanácselnöki tisztséget töltött be - uniós és kormányzati pénzeket térített el a Teldrum útkarbantartó vállalathoz. A vállalat többségi tulajdonosa Dragnea volt, hivatalosan azonban "régi barátai" irányították.

A lap által megszerzett titkos jelentés foglalkozott a Teldrum tulajdonyviszonyaival, közbeszerzésekkel, fiktív munkálatokkal, gyanús pártfinanszírozásokkal, befolyásokkal.

A cikk részletesen foglalkozik azzal is, hogy egy idei törvénymódosítás, amely a DGPI-t kizárólag a belügyminisztérium hatásköre alá helyezte, is a jelentés eltussolását szolgálta. A DGPI vezetőjének kinevezését ugyanis a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak (CSAT) is jóvá kellett hagynia. Egy módosítással az egész a belügyminiszter kezébe került.

A DNA akkor jelezte, a tényfeltáró riportjában szereplő némely információval kapcsolatban folyamatban van egy ügy a korrupcióellenes ügyészségen. (mediafax/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS