2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkezdődtek a Fekete-tenger térségének eddigi legnagyobb hadgyakorlata romániai manőverei

2017. július 11. 13:46, utolsó frissítés: 13:46

Megkezdődtek a Saber Guardian 2017 (SG17) elnevezésű nemzetközi gyakorlatsorozat - a Fekete-tenger térségének eddigi legnagyobb hadgyakorlatának - romániai manőverei kedden.

A Bulgária, Románia és Magyarország területén zajló, 22 NATO-tagállam és partner ország 25 ezer katonáját mozgósító gyakorlatsorozatot az Amerikai Egyesült Államok szárazföldi erőinek európai parancsnoksága hangolja össze.

Július 20-ig Románia területén 20 helyszínen rendeznek éles lövészetet, harcászati terepgyakorlatot, nappali és éjszakai vízi átkelést, légi csapatszállítási és sebesültmentési gyakorlatot. Az erdélyi Nagysinken (Cincu) és Aranyosgyéresen (Campia Turzii), illetve a Fekete-tenger partvidékén lévő Mihail Kogalniceanun szervezett gyakorlatok egy része sajtónyilvános.

A lőterekre és gyülekezőpontokra tartó katonai konvojok számára több településen lakossági találkozót rendeznek, ahol az érdeklődők megtekinthetik az amerikai és román zászlóaljak haditechnikáját.

A román védelmi minisztérium közleményben hívta fel a lakosság figyelmét, hogy tartsák tiszteletben a lőterek köré vont biztonsági övezetekre érvényes bejárási tilalmat. A katonai térségekbe való illetéktelen behatolás és az éles lövészet után hátramaradó fémhulladék gyűjtése nemcsak tilos, hanem rendkívül veszélyes is - figyelmeztet a szaktárca közleménye. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS