2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Találkoztak az USR és a Momentum vezetői

2017. július 11. 16:24, utolsó frissítés: 16:44

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Momentum vezetősége Budapesten találkozott, hogy megvitassák politikai vízióikat és lefektessék a jövőbeli pártközi együttműködés kereteit - közölte a Momentum.

Az USR Elek Levente pártelnök által vezetett delegációját hétfő reggel fogadta Fekete-Győr András a párt Rózsa utcai székházában, a párt vezetőségének társaságában.


A találkozó során az USR és a Momentum a jövőbeni európai és régiós közös munka, valamint a további, hasonló elveket osztó pártokkal való együttműködés mellett foglalt állást. Egyetértettek abban, hogy mindkét országban szükséges a nyílt, átlátható és felelősségteljes politikai kultúra alapértékeinek meghonosítása, a szakmaiságon alapuló, tiszta, számonkérhető politizálás, illetve a kormányzatra gyakorolt külső kontroll lehetőségének megerősítésére.

Mind Magyarország, mind Románia sokszínűségéhez és gazdagságához nagymértékben hozzájárulnak az erdélyi magyar, valamint a magyarországi román közösségek, amelyek szerepét mindkét párt egyértelműen értékesnek és fontosnak ismerte el.

A felek kifejezték aggodalmukat a közép-kelet-európai régióban megfigyelhető, fokozódóan aggasztó politikai folyamatok miatt, és határozottan kiálltak az egyéni szabadságjogokat ért támadások, valamint a demokratikus alapjogok leépülésével szemben. Hangsúlyozták a közös fellépés fontosságát a növekvő orosz régiós befolyás, és az országokat jellemző autokratikus tendenciák előretörése ellen.

A tárgyalás fő üzeneteként az USR és a Momentum megerősítette erős elkötelezettségét a demokratikus alapjogok védelmezése, az európai alapértékek képviselete és a régió Európai Uniós jövőjének biztosítása iránt - áll a Momentum közleményében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS