2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkezdi tevékenységét a SIPA-archívumát vizsgáló bizottság

2017. július 12. 09:23, utolsó frissítés: 09:23

Szerdán megkezdi tevékenységét a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumát felleltározó bizottság.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter a Facebookon jelentette be, hogy szerdán 10 órakor összeül a SIPA-archívumot kezelő bizottság, amely első lépésként elnököt választ, majd megkezdi a leltározási munkát.

A Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumával kapcsolatos intézkedéseket tartalmazó kormányhatározat június 9-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

A határozat rendelkezik a SIPA-archívum anyagát felleltározó bizottság létrehozásáról, amelynek feladata lesz az is, hogy javasolja bizonyos dokumentumok titkosítását, titkosságának feloldását, titkossági fokuk megváltoztatását, esetleg bizonyos iratok megsemmisítését. A testületnek minderre három év áll a rendelkezésére.

A bizottság öttagú lesz, kettőt közülük a szaktárca jelölhet, kettőt a kormányfőtitkárság, egyet pedig az Országos Börtönigazgatóság javasolhat, a határozat érvénybe lépésétől számított öt napon belül. Ugyanakkor mindegyik intézménynek ki kell jelölnie egy-egy póttagot is.

A határozat szerint a bizottság - az illetékes bírósági szervek igénylésére - információkat szolgáltathat folyamatban levő bírósági eljárásokhoz.

Öt hónappal azután, hogy a testület elkezdi tevékenységét, mindazok, akik tanulmányozni szeretnék a személyükkel kapcsolatos magánéleti információkat tartalmazó aktákat, kérelmezhetik az ezekhez való hozzáférést. A három év leteltével ezeket az iratokat megsemmisítik.

A határozat azt is leszögezi, hogy amennyiben az archívum részét képező dokumentumok között olyanokat találnak a bizottság tagjai, amelyek alapján bűncselekmény elkövetésének gyanúja merül fel, ezt jelentik az illetékes bűnüldöző szerveknek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS