2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vádalkut kötött a DNA-val a környezetvédelmi minisztérium egykori RMDSZ-es főtitkárhelyettese

2017. július 12. 14:40, utolsó frissítés: 14:40

Vádalkut kötött a korrupcióellenes ügyészséggel (DNA) Para Lóránt, a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium korábbi főtitkárhelyettese, akit vesztegetés elfogadásával vádolt meg májusban az ügyészség - közölte szerdán internetes oldalán a Krónika.

A megállapodás értelmében Para elismeri a DNA által megfogalmazott, vesztegetés elfogadására vonatkozó vádakat, cserébe pedig a vádhatóság csupán három év felfüggesztett szabadságvesztést javasol számára. A még június végén született megállapodásról szóló közlemény értelmében a dossziét elküldték az ügyben illetékes bukaresti törvényszéknek. A DNA közleménye szerint a kiválasztott védő jelenlétében Para nyíltan beismerte bűnösségét, és egyetért azzal, hogy három év felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtsák miatta. Emellett 60 napi közhasznú munkát is kell végeznie.

A nyomozó hatóság szerint Para Lóránt 2010-ben 250 ezer lej csúszópénzt kapott egy cégtől, amelyet a minisztérium ötmillió lej értékű gátépítési munkálattal bízott meg. A gyanúsított ugyanebben az évben a DNA szerint egy alárendeltjétől tengerparti és ausztriai üdüléseket fogadott el, cserében az illető megtarthatta vezetői posztját a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium alárendeltségébe tartozó intézmény élén.

Az ügyészség számítása szerint Para 18 376 lej értékben vakációzott a román tengerparton, 4485 lej értékben pedig Ausztriában, és üdüléseit a beosztottja fizette.

Para Lóránt az RMDSZ háromszéki szakpolitikusaként töltött be különböző tisztségeket a tárcáknál - többnyire Borbély László miniszteri mandátumai idején -, korábban például a fejlesztési és lakásügyi minisztérium igazgatója is volt. Tagja volt ugyanakkor a politikusok és köztisztviselők összeférhetetlenségét vizsgáló Feddhetetlenségi Ügynökség vezetőségének, valamint a többségében állami tőkével működő Eximbank igazgatótanácsának is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS