2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az USR szerint a PSD tovább keresi a kiskapukat, hogy Dragnea miniszterelnök lehessen

2017. július 12. 21:59, utolsó frissítés: 21:59

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) felhívja a figyelmet arra, hogy a Közigazgatási Törvénykönyv módosítása lehetővé teszi, hogy bűnvádi perben jogerősen elítélt személyek a kormány tagjai lehessenek, amennyiben rehabilitálták őket, és ezzel a 'nagyszabású intézményi manőverrel' akarják lehetővé tenni, hogy Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök miniszterelnök lehessen.

'A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) felhívja a figyelmet arra, hogy a Közigazgatási Törvénykönyv módosítása lehetővé teszi, hogy bűnvádi perben jogerősen elítélt személyek a kormány tagjai lehessenek, amennyiben rehabilitálták őket, és ezzel a nagyszabású intézményi manőverrel akarják lehetővé tenni, hogy Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök miniszterelnök lehessen. A Közigazgatási Törvénykönyv életbe lépése hatályon kívül helyez majd egy egész sor jogszabályt, köztük a kormány felépítésére és működésére vonatkozó 2001/90-es törvényt. Ez kimondja: 'A kormánytagjai olyan személyek lehetnek, akiknek csak román állampolgárságuk van és Romániában van az állandó lakhelyük, rendelkeznek szavazati joggal, nem voltak jogerősen elítélve bűnvádi perben és nincsenek összeférhetetlenségi helyzetben' - írja az AGERPRES hírügynökségnek megküldött közleményben.

Az USR emlékeztet, hogy ez ellen a cikkely ellen alkotmányossági kifogást emelt a Nép Ügyvédje.

'Noha az alkotmánybíróság elutasította a kifogást, úgy döntött, hogy a 'bűnvádi perben jogerősen elítélt' kifejezésnek megszűnik a tiltó jellege, amennyiben a bűnvádi perben jogerősen elítélt személy bűneit dezinkriminálták, közkegyelemben részesült, vagy jogerős döntéssel rehabilitálták' - írja a közleményben.

Az USR felhívja a figyelmet arra, hogy a Közigazgatási Törvénykönyv 17-es cikkelye kimondja: 'A kormánytagjai azok a személyek lehetnek, akik teljesítik a következő feltételek mindenikét: román állampolgárok és Romániában van állandó lakhelyük; rendelkeznek szavazati joggal; nem voltak jogerősen elítélve bűnvádi perben, kivéve azt a helyzetet, ha rehabilitálták őket'.

Az USR követeli ennek a cikkelynek a hatályon kívül helyezését, vagy újrafogalmazását úgy, hogy 'Romániát ne egy bűnvádi perben elítéltekből álló kormány vezesse'.

'Az alkotmánybíróság 2017/304-es, az egy héttel ezelőtt hozott döntésével, valamint a Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes által vezetett regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős minisztérium előkészítették a terepet ahhoz, hogy Liviu Dragnea miniszterelnök lehessen, amiként rehabilitálják. Erre a vártnál hamarabb sor kerülhet, nem a törvény által előírt rehabilitációs időszak okán, hanem a képviselőházban megtárgyalásra kerülő közkegyelmi törvény miatt' - nyilatkozta Florina Presadă, az USR szenátora.

Az USR ugyanakkor azt kéri a regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős minisztériumtól, hogy szervezzen valós közvitát erről a tervezetről.

Az USR úgy értesült a kormány által közzétett tevékenységi tervből, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) augusztus 15-ig le szeretné zárni a minisztériumok közötti egyeztetést és ezzel együtt mindenféle közvitát a Közigazgatási Törvénykönyvre vonatkozóan, hogy az 2018. január 1-jétől életbe léphessen. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS