2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyógyszergyártók: több mint 2000 gyógyszer tűnhet el a piacról a clawback-adó miatt

2017. július 13. 14:58, utolsó frissítés: 14:58

A generikumokat előállító romániai gyógyszergyártók egyesületének képviselői arra figyelmeztettek csütörtökön, hogy több mint 2.000 gyógyszer tűnhet el a piacról a clawback-adó miatt, amely 30 százalékra nőhet.

A több mint 2000 gyógyszer 62 százaléka 25 lej alatti összegbe kerül.

A generikumokat előállító gyógyszergyártók romániai egyesülete a clawback-adó differenciált számítását vagy maximálását kéri.

Az egyesület vezetője felhívta a figyelmet, hogy eltűnhetnek a piacról az olcsó, a romániai páciensek számára hozzáférhető generikus gyógyszerek és ezzel együtt a generikumokat előállítók is megszenvedik az adót. Adrian Grecu szerint a legégetőbb probléma a clawback-adó, amely év végéig elérheti a 30%-ot is, így nehéz helyzetbe kerülhetnek a generikumokat előállító vállalkozások, különösen a helyiek.

Grecu szerint "az egy évre kivetített 30 százalékos adó azt jelenti, hogy a gyógyszergyártók 2,6 milliárd lejjel járulnak hozzá évente a romániai orvosságok finanszírozásához".

Az egyesület vezetője azt állítja, hogy az adó növekedése miatt olyan gyógyszerek tűnhetnek el, amelyeket betegek milliói használnak, főként a krónikus betegek.

"Egy termék minél olcsóbb, annál nagyobb a clawback-adó hatása, így sokkal valószínűbb, hogy a generikus gyógyszerek tűnhetnek el a piacról. (...) A clawback-adó 16%-ra való maximálása segítene nekünk és az iparágnak. Már most annyira kétségbeesettek vagyunk, hogy bármilyen ajánlatot hajlandóak vagyunk elfogadni. Hívjanak meg tárgyalásra, alternatív megoldást is találhatunk, csak találjunk megoldást, hogy kilábaljunk ebből a válsághelyzetből" - mondta Grecu.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS