2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis nem akart beszélni a Patriot rakétákról, mivel katonai technikai jellegű kérdés

2017. július 13. 16:21, utolsó frissítés: 16:21

Klaus Johannis államelnök azt nyilatkozta csütörtökön, hogy tárgyalt a kormánnyal a hadsereg felszerelésének kérdéséről, és ígéretet kapott, hogy időben elindítják a folyamatot.

"Erről már az előző és a jelenlegi kormánnyal is tárgyaltam. Mindenki azt ígérte, hogy mindent megtesznek, hogy idejében elindíthassák a beszerzéseket. Várom, hogy ez megtörténjen" - nyilatkozta Johannis a Mihail Kogălniceanu légitámaszponton.

Az államfő elmondta, a védelmi minisztériumnak meg kell határoznia, hogy mire utalnak át pénzt a hadseregnek az állam költségvetésből.

"Ezt a védelmi minisztériumtól kell megtudnunk, miként osztják el a pénzeket. Bizonyára emlékeznek, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülésének napirendi pontjai között szerepelt egy héttel ezelőtt a hadifelszerelés korszerűsítésének tervezete. Nem felelt meg minden előírásnak és levették a napirendi pontok közül, de ismét megtárgyaljuk és tudni fogjuk, hogy mik a tervek a korszerűsítéssel kapcsolatban" - magyarázta Johannis.

Arról is beszélt, hogy Románia "kifejezte igényét" az Egyesült Államok kormányának, hogy Patriot típusú közép-hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert vásárolna.

"Erről nehéz így a nagyközönség előtt beszélni (...), de valószínűleg tudják, hogy ez az igény tegnap megjelent az amerikai külügyminisztérium honlapján. Amikor erre konkrét választ kapunk, akkor tájékoztatjuk a közvéleményt" - nyilatkozta az államfő.

Arra a kérdésre, hogy miként válaszol az erre vonatkozó kritikákra, azt mondta, sehogy.

"Ezek katonai technikai kérdések, s majd a katonák válaszolnak, ha eljött annak az ideje" - mondta Johannis. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS