2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Előzetesben marad a terrorizmussal vádolt román férfi

2017. július 13. 18:34, utolsó frissítés: 18:34

felsőbb bíróság úgy döntött csütörtökön, hogy előzetes letartóztatásban marad az a férfi, akit terrorista propaganda és merénylet megszervezésére utaló szándékkal gyanúsítanak.

A legfelsőbb bíróság elutasította Ionuţ Cătălin Bălan fellebbezését és úgy döntött, hogy a férfi előzetes letartóztatásban marad.

A férfi tagadja, hogy adatokat gyűjtött volna a Mihail Kogălnicenu-i amerikai támaszpontról és azt mondja, hogy az ügyben járt Konstancán, hogy pénzt gyűjtsön egy piteşti-i mecset építéséhez.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) tájékoztatása szerint a gyanúsított Ibrahim néven 2016 novemberétől a közösségi hálón több személyes oldalt is nyitott, ezeken az ISIS (Daesh) logóját és fotóit osztotta meg, valamint a terrorszervezet által végrehajtott kivégzésekről készült videókat, abból a célból, hogy új követőket nyerjen meg a szervezet számára.

A hatóságok szerint a férfi 2015 tavaszán alaposan felmérte egy Románia területén lévő katonai bázis bejáratait, útvonalait és kerítését, abból a célból, hogy az adatokat átadja egy olyan terrorista csoport tagjainak, amely magára vállalta a párizsi, 2015. november 13-ai merényletet.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szerint a gyanúsított akkor került közel az iszlám egy radikális formájához, amikor több éven át egy EU-tagállamban tartózkodott, ahol kapcsolatot tartott fenn egy dzsihadista csoporttal.

Romániába visszatérve a férfi részletesen dokumentált egy katonai létesítményt, azzal a kinyilvánított céllal, hogy hozzájáruljon egy terrortámadás elkövetéséhez az illető bázison - teszi hozzá a SRI sajtóközleménye. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS