2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egészségügyi minisztérium: nem fog sérülni az olcsó gyógyszerekhez való hozzájutás joga

2017. július 13. 19:44, utolsó frissítés: 19:44

Nem fog sérülni a román állampolgárok joga, hogy olcsó gyógyszerekhez jussanak hozzá - biztosított csütörtökön az egészségügyi minisztérium.

A bejelenésre azt követően került sor, hogy a generikumokat előállító romániai gyógyszergyártók egyesületének képviselői arra figyelmeztettek, hogy több mint 2.000 gyógyszer tűnhet el a piacról a clawback-adó miatt, amely 30 százalékra nőhet.

'Az egészségügyi minisztérium a páciensek első számú védőügyvédje. Semmilyen formában nem fogjuk megengedni, hogy sérüljön a román állampolgárok azon joga, hogy olcsó gyógyszerekhez jussanak hozzá - ennek szavatolásához a román kormánynak megvannak a törvényes eszközei'- mutat rá az egészségügyi minisztérium által az Agerpres hírügynökségnek küldött közlemény.

Adrian Grecu, a generikumokat előállító romániai gyógyszergyártók egyesületének elnöke csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy eltűnhetnek a piacról az olcsó, a romániai páciensek számára hozzáférhető generikus gyógyszerek. Adrian Grecu szerint a legégetőbb probléma a clawback-adó, amely év végéig elérheti a 30%-ot is, így nehéz helyzetbe kerülhetnek a generikumokat előállító vállalkozások, különösen a helyiek.

A generikumokat előállító gyógyszergyártók romániai egyesülete a clawback-adó differenciált számítását vagy maximálását kéri.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS