2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis is a nagysinki rendkívüli hadgyakorlatra látogatott

2017. július 15. 13:25, utolsó frissítés: 13:25

Megérkezett szombaton a Brassó megyei Nagysinkre (Cincu) Klaus Johannis államfő. Az államelnököt katonai tiszteletadással fogadták a Getica kiképzőközpontban, ahol a Saber Guardian 2017 hadgyakorlat zajlik.

Az államfőt Adrian Ţuţuianu védelmi miniszter, Nicolae Ciucă, a román hadsereg vezérkari főnöke fogadta.

A nagysinki lőtéren jelen van a NATO Katonai Bizottságának elnöke, Petr Pavel vezérezredes, Mircea Duşa védelmi államtitkár és Raed Arafat, a belügyminisztérium államtitkára is.

"Rendkívüli gyakorlat, ez az idei év legnagyobb gyakorlata, nem csak Romániában, hanem egy NATO országban és továbbra is nagyon kíváncsi vagyok, hogyan készült fel ez a nagyszámú katona, ugyanis mintegy 25 ezer katona és több ezer hadieszköz vesz részt" - mondta az államelnök, aki hozzátette, hogy nem első alkalommal látogatott Nagysinkre és rendkívül örül, hogy jól felkészült katonai vezetők vannak az országban és a NATO-ban.

A nagysinki lőtéren zajló gyakorlaton éles muníciót használnak a katonák, Romániából 1 700 katona, Örményországból, Horvátországból, az Amerikai Egyesült Államokból és Ukrajnából további 3 300 katona vesz részt.

A Saber Guardian 17 a legnagyobb nemzetközi hadgyakorlat az ország modernkori történetében, és három szövetséges ország (Magyarország, Bulgária, Románia) területén zajlik július 10-22. között. Románia területén 21 gyakorlatot tartanak Nagysinken, Râureniben, Borduşaniban, valamint a Capu Midia, Mihail Kogălniceanu és Babadag lőtereken és katonai bázisokon. A gyakorlatokon mintegy 2 ezer hadieszköz és 25 ezer katona vesz részt 22 országból.

A Saber Guardian összhaderőnemi közös gyakorlat, amelyet az Amerikai Erők Európai Főparancsnoksága (US EUCOM) irányításával, az Egyesült Államok Szárazföldi Erői Európai Parancsnokságának (USAREUR) vezetésével rendeznek meg annak érdekében, hogy felmérjék a szövetséges országok haderejének reakcióképességét egy jelentős támadás esetén. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS