2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ elindította a Minority SafePack polgári kezdeményezés online aláírási kampányát

2017. július 17. 12:25, utolsó frissítés: 14:41

Mi, az erdélyi magyar közösség kultúránkkal, hagyományainkkal több évszázada gazdagítjuk az európai közösséget. Most Európán a sor: azt kérjük, hogy álljon ki értünk, hogy álljon ki a kisebbségi jogainkért – ezzel az üzenettel indította az RMDSZ Európai védelmet jogainknak! (Minority Safepack Initiative) című online aláírásgyűjtési kampányát, amely az európai kisebbségek jogvédelméről szól, arról, hogy Európa kötelezze tagállamait – így Romániát is – a kisebbségek jogainak betartására.

A sajtónak tartott technikai eligazító során Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök azt hangsúlyozta, bár a Szövetség először gyűjt elektronikus formában aláírásokat, reméli, sikeres lesz kampányuk, hiszen a kisebbségügyi kezdeményezést támogató aláírás ívének kitöltése mindössze 3 percet vesz igénybe. Kelemen Hunor szövetségi elnök Csíkszeredából online jelentkezett be az eseményre. Az RMDSZ az online kampányra külön weboldalt hozott létre jogaink.eu néven, az aláírásokat papíron szeptembertől gyűjtik.

Fotó: RMDSZ Facebook oldalaFotó: RMDSZ Facebook oldala


Kelemen Hunor szövetségi elnök a munka legfontosabb részének nevezte az online aláírásgyűjtési kampányt. Kiemelte: amikor elindították a Minority Safepack európai polgári kezdeményezést, egyetlenegy cél foglalkoztatta az RMDSZ-t és az őshonos kisebbségek kérdésével foglalkozó FUEN-t, mégpedig az, hogy törvényhozásra kényszerítse az európai döntéshozókat.

"Európa ma megosztott az őshonos kisebbségek tekintetében is: van a boldogabbik Nyugat-Európa, ahol sikerült megoldani a kisebbségi kérdést, és ott vannak a volt kommunista országok, amelynek Románia is része. A mi esetünkben azt állítja az állam, a hivatalos álláspont az, hogy sikerült modellértékűen rendezni a kisebbségi kérdést, de ez nem igaz" – mutatott rá a kezdeményezés fontosságára Kelemen Hunor.

Határozott meggyőződése az, hogy Európának meg kell védenie polgárait, az őshonos kisebbségeket is, akik a többségiekhez hasonlóan szintén hozzájárultak az elmúlt száz esztendőben Európa sokszínűségéhez, viszont nem kívánnak asszimilálódni. "Ezt az EU-nak kötelessége felismerni. Mi párbeszédet kérünk a törvényhozóktól, ezt követően pedig egy olyan törvényt, amely rendezi a kisebbségi jogokat a tagállamok szintjén. Uniós védelmet nyújt az őshonos kisebbségeknek, szabad anyanyelv-használatot és szimbólumhasználatot ír elő, egyenlő bánásmódot biztosítana többség és kisebbség között" – tette hozzá.

A MSPI kezdeményezést áprilisban regisztrálta az Európai Bizottság, így egy év áll a rendelkezésre ahhoz, hogy Európa legkevesebb 7 tagállamából egymillió aláírást gyűljön össze a jogalkotás elkezdéséhez – az RMDSZ 250 ezre kíván hozzáadni az egymillióhoz.

"Ebben az időszakban, azaz jövő év áprilisáig kiemelten kell foglalkoznunk azzal is, hogy EU-s, de hazai döntéshozókat és véleményformálókat is meggyőzzük arról, hogy mi, kisebbségiek nem akarunk elvenni semmit a többségtől. Kampányunknak ez a része azért is fontos, mert a jogalkotás az Európai Tanácsban, az államfők és kormányfők tanácsában születik meg végezetül. Nehéz, de komplex feladat lesz, én viszont abban bízom, hogy megbirkózunk az előttünk álló feladattal" – összegzett Kelemen Hunor, aki ezt követően elsőként írta alá Romániából az online aláírásgyűjtési ívet.

Az online aláírásgyűjtési kampány technikai részleteiről Porcsalmi Bálint elmondta: aláírni legegyszerűbben a személyi szám vagy a személyi igazolvány segítségével csak egyszer lehet minden uniós tagállam 18. életévét betöltött állampolgárának, még akkor is, ha valaki kettős állampolgár. "Aláírni magyarul is lehet, fontos kiválasztani az állampolgárságnak vagy a bejelentett lakhelynek megfelelő országot, mert az űrlapok különböznek egymástól" – nyomatékosított Porcsalmi.

Bár Európában jövő áprilisban zárul a kampány, a Szövetség idén, még decemberben szeretné itthon, Erdélyben lezárni az aláírások gyűjtését. Ennek az időszaknak a végén a kezdeményezőknek be kell nyújtaniuk hitelesítésre a román szakhatóságokhoz az aláírásokat. A begyűjtött adatok ellenőrzési folyamata a nemzeti hatóságok részéről legkésőbb 2018. július 2-ig tart. Ezután az összegyűjtött aláírásokat benyújtják az Európai Bizottsághoz, amelynek ezt követően további három hónapja van a vizsgálatra, az Európai Parlamentben megtartott nyilvános meghallgatásra, valamint a válasz megfogalmazására. Várhatóan 2018 októberében kell kezdődnie a jogalkotásnak – tájékoztatott az RMDSZ ügyvezető elnöke. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS