2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oltáskampányba kezd az egészségügyi minisztérium

2017. július 18. 16:09, utolsó frissítés: 16:11

A kanyarójárvány megfékezésének érdekében intézkedéscsomagot léptetnek életbe a belügyminisztériummal közösen, jelentette be kedden Florian Bodog egészségügyi miniszter.

"Meggyőződésem, hogy a közös erőfeszítéseink nyomán jobb eredményeket érhetünk el. Visszafogjuk a kanyarójárvány terjedését" - nyilatkozta Bodog a Carmen Dan belügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A szaktárca vezetője hozzátette, senkit "nem oltanak be erőszakkal".

"Határozottan kértük az egészségügyi igazgatóságok mozgósítását, saját munkatársaik mozgósítását és a családorvosokkal való együttműködést. (...) Azt kértük a kollégáinktól, hogy gyors ütemben vigyék végig a kampányt. Személyesen is követni fogom és terepen is fogok ellenőrzéseket végezni" - mondta Bodog, majd hozzátette, hogy kéthetente jelentik majd a hatóságok az oltások ütemét.

A szaktárca vezetője a szülők megértését kérte, azonban elmondta, hogy akik nem akarják beoltatni gyereküket, írásbeli nyilatkozatot kell leadniuk a családorvosnál. "A hátrányos helyzetű közösségekhez szeretnénk elvinni az orvosokat, nem akarjuk erőszakkal beoltani a gyerekeket" - tette hozzá Florian Bodog.

A beoltatlan gyerekek beazonosítására minden megyében létrehoznak egy munkacsoportot, amely a prefektusból, az egészségügyi igazgatóság képviselőjéből és a megyei tanács képviselőjéből fog összeállni. A járványnak kitett közösségeket egy héten belül azonosítanák a hatóságok a tervek szerint.

Carmen Dan belügyminiszter elmondta, hogy támogatják az egészségügyi minisztérium kampányát és azt kérte, hogy azokon a településeken, ahol nincs családorvosi ellátás, az önkormányzatok szervezzék meg az oltási kampányt.

Jelenleg 8017 kanyarós megbetegedést jegyeznek országszerte, 370 esettel többet, mint július 3-9. között, tájékoztatott az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

Eddig 31 személy hunyt el kanyarós megbetegedés miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet friss, hétfőn kiadott közleménye szerint a világon a csecsemők közel egytizede semmiféle oltást nem kapott. Ebben a közleményben a DTP (diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni)-oltás lefedettségére összpontosítanak, korábban azonban többször felhívták a figyelmet a romániai kanyarójárványra. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS