2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Köztisztviselők Országos Ügynökségéhez fordul az RMDSZ Ioan Țene kinevezése miatt

2017. július 21. 12:05, utolsó frissítés: 12:06

„A hivatalos eljárás értelmében első lépésben a Köztisztviselők Országos Ügynökségénél valamint a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnál, egy előzetes panasz benyújtásával kell jeleznünk kifogásainkat Ioan Țene kinevezésével kapcsolatban” – tájékoztatott Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke.

Az elmúlt időszakban a Diszkriminációellenes Tanácsnál is panaszt tett az RMDSZ, amiért a köztudottan kisebbségellenes Ioan Țene-t nevezték ki Kolozsvár Oktatási, Kulturális, Vallási, Sport és Szociális kérdésekkel foglalkozó irodájának vezetőjévé. Korábban civil petíció is indult a kinevezés ellen.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete jelezte június végén, hogy a tisztviselő kinevezése összeférhetetlen közéleti tevékenységével, hiszen Ioan Țene több alkalommal is tett nyilvánosan sértő és diszkriminatív megjegyzéseket a kisebbségek irányába. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat kolozsvári kirendeltségével közösen panaszt nyújtottak be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD). Az ügy következő lépéseként pedig elkezdték az közigazgatási eljárást is, annak érdekében, hogy visszavonják Țene kinevezését. „Az 554/2004-es közigazgatási bíráskodásról szóló törvény alapján előzetes panaszt nyújtunk be a Köztisztviselők Országos Ügynökségéhez valamint a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalhoz. Ez a két intézmény érintett a versenyvizsga megszervezését illetően, melynek eredményeként a vasgárdistákkal rokonszenvező köztisztviselő kerülhetett a kincses város kulturális osztályának élére. Ma mindkét intézményhez letettük a hivatalos panaszt. Köztudott, hogy ez a téma hosszú ideje foglalkoztatja a civil társadalmat is, több mint 2300 aláírást gyűjtöttek össze különböző civil szervezetek a tisztviselő kinevezésének visszavonásáért” – részletezte a Kolozs megyei képviselő.

Csoma tájékoztatott: az Diszkriminációellenes Tanács további kiegészítéseket kért a benyújtott panasz mellé, melyet a héten küldtek el Bukarestbe és a tanács várhatóan augusztus elsején tárgyalja az oda benyújtott panaszt. Az ANFP és a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalhoz benyújtott panaszokra 30 napon belül kell érkeznie a hivatalos válaszoknak. Az előzetes eljárás keretében megszerkesztett panaszt több szervezet írta alá, köztük az RMDSZ Kolozs megyei szervezete, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Kolozsvári Zsidó Hitközség, a Társadalmi Párbeszédért Csoport (GDS) és a Romani Criss roma érdekvédelmi szervezet. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS