2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Țene kinevezését ellenző installációkat állítottak fel Kolozsváron

2017. július 21. 13:35, utolsó frissítés: 14:36

UPDATE: Itt egy videó is az installációkról:*

2017. július 21-én egy névtelen művészcsoport a kolozsvári Garibaldi és Erzsébet hidak magasságában két installációt állított fel - olvasható Szakáts István, az AltArt vezetőjének Facebook-oldalán. A 120cm x 60cm x 70cm -es installációk egy fotómontázs keretén belül jelenítették meg Emil Boc-ot - Kolozsvár polgármesterét és Ioan Vasile Țenét - a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal oktatási, kulturális, vallási, sport és társadalmi Irodájának vezetőjét.

A fotómontázs román nyelvű felirata "Boc, nu-l mai Țene că ne scufunzi", "Boc, ne tartsd, mert elsüllyesztesz". (Szójáték, a tartani ige románul ține - szerk.) Emellett, a fotómontázs Kolozsvár egy látképét és a Tomániai Hynkelt - a Diktátor film (1940, r. Charlie Chaplin) főszereplőjét is megjelenítette.Az installációk 1 wattos Meier M-U603-as hangszórókkal voltak felszerelve.

Az alkotás hangsávja egy remix volt, amely a következő elemeket tartalmazta:

- "az irredentista és revizionista magyar egyesületek továbbra is haszonélvezői a kolozvári polgárok pénzének"

- "elég megnézni azon közpénzeket, amelyeket egyes kolozsvári kulturális egyesületek kapnak, és nagyon tisztán láthatjuk, hogy a kolozsváriak adókból befolyt pénzének többsége azokhoz a magyar egyesületekhez jut, amelyek a magyar extrémizmust és Székelyföld autonómiáját pénzelik. Ami történik, nagyon súlyos. A hatóságok úgy tesznek, mintha nem látnák."

- "Sajnos az erdélyi sőt a kolozsvári románok továbbra is meg vannak alázva és el vannak nyomva."

- "Ezért, ennek az Avram Iancu felvonulásnak az a szerepe is megvan, hogy felébresszen minket, románokat, hogy végre urak legyünk minálunk."

- "Cluj nem Kolozsvár".

A szövegek kivétel nélkül Ioan Vasile Țene 2015-ös és 2016-os nyilvános beszédeiből származnak, amelyeket itt és itt lehet meghallgatni - áll a bejegyzésben.

A hangsáv zenei aláfestése a Szent Vasgárdista Fiatalság induló hangszeres bevezetője - melyet a NapocaNews weboldal 2011 február 24-én a nap versének nyilvánított. A Román Diszkriminációellenes Tanács közleménye szerint a www.napocanews.ro oldalt törvényesen Ioan Vasile Țene képviseli.

Az installációk a Szamos folyó közepén, a Garibaldi és Erzsébet hidak magasságában voltak lehorgonyozva, egy 4 és egy 3m hosszúságú, 2mm vastagságú acélkábel segítségével. Horgonyként két 500x200x195mm es BF3 betontégla szolgált.

Az akciót meghirdető Facebook-eseményben az állt, hogy az installációk élettartama 5 óra (reggel 7:00 és 12:00 között), július 21-én 12 órakor pedig lebontják őket a környezet bárminemű szennyezése nélkül. Ennek ellenére reggel 8:15 és 9:00 magasságában a kolozsvári hivatalosságok eltávolították az alkotásokat.

Az alkotások célja felhívni a kolozsvári polgárok figyelmét a bizalom és kölcsönös tisztelet légkörének fenntartásának fontosságára, a közhivatal aktív szerepvállalásának szükségességére, valamint arra, hogy a társadalmi szereplők egy tanulási folyamat részesei - írja a bejegyzés.

Az alkotások köztéri megjelenítésének meglepetés-jellege a pop-up kortársművészeti alkotások jellemjegye. Az alkotásokat megjelenítő filmet 2017. július 27-én mutatják be.

Szakáts István korábban civil petíciót is indított Ioan Tene kinevezése ellen. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS