2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hatalmas razzián csaptak le egy aradi diplomagyárra

2017. július 26. 11:54, utolsó frissítés: 13:23

Több mint 100 házkutatást tartottak szerda reggel az ügyészek és rendőrök az aradi Aurel Vlaicu és a szintén aradi Vasile Goldiş Egyetem több tanáránál és diákjánál, akiket korrupciós tettek elkövetésével gyanúsítanak. A legfőbb ügyészség szerint több tanár különféle anyagi javak és/vagy pénz fejében engedte át a diákokat a vizsgán vagy záróvizsgán.

Az ügyészek azt állítják, számos olyan külföldi diákról van tudomásuk, akik bár nem értenek és nem beszélnek románul, román nyelven tartott kurzusokat hallgattak és vették sikerrel a vizsgákat.

A nyomozás során kiderült, hogy az online zajló vizsgák közben - bizonyos pénzösszegek fejében - a felsőoktatási intézmény informatikusai telefonos üzenetben elküldték a diákoknak a tesztkérdések helyes válaszait, illetve az is bevett szokás volt, hogy - szintén az informatikusok segítségével - az intézmény adatbázisában módosítottak a diákok által adott válaszokon vagy később a jegyükön. Az ügyészek szerint a hallgatók kész államvizsga-dolgozatokat is vásárolhattak.

A bűnhálózatnak egyetemi tanárok, titkársági alkalmazottak és az egyetem több egykori diákja is tagja volt, a sikeres vizsga fejében fizetett összegeket pedig általában olyan valutaváltó irodákban hagyták a diákok, amelyek vezetői baráti kapcsolatban álltak az illető tanárokkal.

Az ügyben 36 személy ellen zajlik eljárás. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS