2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hat személy letartóztatását kérik az aradi diplomagyár-ügyben

2017. július 27. 13:15, utolsó frissítés: 13:15

Hat személy előzetes letartóztatását kérik az ügyészek a megvásárolt egyetemi diplomákkal kapcsolatos ügyben, további kilenc személy ellen pedig hatósági felügyelet alatt zajlik eljárás - tájékoztat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az aradi Aurel Vlaicu és Vasile Goldiş Egyetem tanárainál és diákjainál szerda reggel tartott, több mint 100 házkutatás nyomán 350.000 eurót, különféle iratokat és informatikai eszközöket foglaltak le - derül ki a közleményből.

A gyanú szerint több tanár pénz fejében engedte át a diákokat a vizsgákon vagy a záróvizsgán. Az ügyészek azt állítják, számos olyan külföldi diák, aki nem ért és nem beszél románul, román nyelven tartott kurzusokat hallgatott, és sikerrel vette a vizsgákat. A hallgatók ugyanakkor kész államvizsga-dolgozatokat is vásárolhattak.

A bűnhálózatban a felsőoktatási intézmények titkársági alkalmazottjai és informatikusai is részt vettek, akik vizsga közben telefonos üzenetben elküldték a diákoknak a tesztkérdések helyes válaszait, vagy az intézmény adatbázisában módosítottak a hallgatók által adott válaszokon vagy később a jegyükön. A sikeres vizsga fejében fizetett összegeket általában olyan valutaváltó irodákban hagyták a diákok, amelyek vezetői baráti kapcsolatban álltak az illető tanárokkal. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS