2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meleșcanu: az orosz miniszterelnök-helyettes szándékosan idézett elő politikai nézeteltérést

2017. július 31. 20:36, utolsó frissítés: 20:36

Teodor Meleşcanu külügyminiszter szerint Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes szándékosan idézett elő politikai nézeteltérést Oroszország és Románia között, amikor az uniós szankciók ellenére egy utasszállító gép fedélzetén Románián keresztül próbált Moldovába utazni.

Meleşcanu hétfőn egy televíziós interjúban reagált arra, hogy Rogozin személyre szabott szankciókat helyezett kilátásba, amiért Moldovába tartó repülőgépét pénteken nem engedték be a román légtérbe, Budapesten pedig nem hagyták leszállni.

Meleşcanu szerint Rogozin előre eltervezte a román-orosz kapcsolatok "megterhelését", hiszen napokkal utazása előtt egy Twitter-bejegyzésben maga tette közzé útvonalát, és egy térképet is mellékelt arról, hogy miként fog Románia érintésével Chișinauba utazni. A külügyminisztérium illetékesei a Rogozintól származó információk alapján értesítették a repülési hatóságot az Európai Unió által bevezetett szankciók megsértésének szándékáról, amely emiatt nem adott légtérhasználati engedélyt az orosz kormányfő-helyettest szállító gépnek, annak ellenére, hogy menetrend-szerinti utasszállítóról volt szó - magyarázta Meleșcanu.

Szerinte Rogozin akciójának másodlagos célja az lehetett, hogy bebizonyítsa: az orosz tisztségviselőket fekete listára helyező európai uniós szankciók működésképtelenek. A külügyminiszter cáfolta azt a moszkvai vádat, hogy Bukarest döntésével 160 utas életét veszélyeztette volna: szerinte a gépnek elegendő üzemanyaga volt arra, hogy bárhova eljusson a térségben, ezt bizonyítja szerinte az is, hogy miután visszafordították, Minszkig repült.

Oroszország határozott tiltakozását fejezte ki pénteken az ügyvivő román nagykövetnek, amiért Románia nem engedte be légterébe azt a Moszkva-Chisinau útvonalon közlekedő utasszállító repülőgépet, amelyen Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes utazott. Az orosz külügyminisztérium az incidenst szándékos provokációnak minősítette, amely komoly károkat okoz a kétoldalú kapcsolatoknak.

A román külügyminisztérium a lépését indokolva arra hivatkozott, hogy az Európai Unió 2014-ben megtiltotta azok belépését vagy átutazását a tagországok területén, akik aláássák Ukrajna függetlenségét, területi épségét és szuverenitását. Az Európai Unió szankciós listáján szereplő Rogozin a Siberia Airlines utasszállító gépével kerülő úton - Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia érintésével - tervezett a Moldovai Köztársaság fővárosába eljutni. A repülőnek azért kellett kerülnie, mert Ukrajna semmilyen orosz gépet nem enged át légterén.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS