2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szatmár megyében megjelent az afrikai sertéspestis

2017. augusztus 01. 15:00, utolsó frissítés: 15:15

Romániában is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis: a vírus jelenlétét egy szatmárnémeti háztáji gazdaságban mutatták ki - tájékoztat közleményében az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

Eszerint a fertőzés - amelyet az Állat-egészségügyi Diagnosztikai Intézet is megerősített - átterjedt az egyik szomszédos gazdaságra is, ezért elrendelték a két háztáji farmon élő összesen hét sertés elégetését, a sertésólak és a környező épületek fertőtlenítését.

Rövidesen összeül a betegségek visszaszorításáért felelős helyi központ, hogy megszabják a szükséges intézkedéseket a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében, és összehívják a különleges sürgősségi helyzetekért felelős országos bizottságot is, amelynek határozatban kell megszabnia, milyen felelősség hárul az érintett minisztériumokra a betegség felszámolása érdekében.

A jelek szerint az afrikai sertéspestis vírusa fertőzött állati eredetű termékek révén került az országba Ukrajnából, az epidemiológiai vizsgálat azonban még folyamatba van - jegyzi meg a DSVSA, amely értesítette a helyzetről az Európai Unió illetékes hatóságait, illetve az Állat-egészségügyi Világszervezetet. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS