2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kilőttek egy medvét Hargita megyében, amely előzőleg három juhászt támadott meg

2017. augusztus 07. 15:40, utolsó frissítés: 15:44

A környezetvédelmi minisztérium engedélyével a hétvégén kilőttek egy nőstény medvét, amely három juhászt támadott meg Csíkmadaras és Csíkdánfalva közelében.

A vadászok engedélyt kaptak a környezetvédelmi tárcától, majd a kilövés előtt figyelmesen monitorozták a nagyvadat, hogy meggyőződjenek: valóban a gondokat okozó példányról van szó.

János Zsolt, a térség vadászegyesületének igazgatója hétfőn arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a kilőtt medve több mint 20 éves volt, nem voltak bocsai, és egy vele azonos méretű hím kísérte.

Az igazgató szerint a nőstény medve 'agresszíven viselkedett', gyakran ólálkodott az esztenák környékén, és a leírás szerint ugyanarról az állatról van szó, amely Csíkmadaras közelében két, Csíkdánfalva térségében pedig egy juhászt sebesített meg.

János Zsolt szerint a nagyvadat gondos monitorozás után, a környezetvédelmi minisztérium engedélyével lőtték ki.

A vadászegyesület igazgatója azt is elmondta, hogy több medve közelíti meg a juhkarámokat, de általában nem agresszívek, a kutyáknak sikerül elkergetni őket.

Csíkdánfalva és Csíkmadaras közelében összesen három juhászt támadt meg június-júliusban a medve. A pásztorokat a juhászkutyák mentették meg, de így is sérülésekkel kerültek kórházba.

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy augusztus 8-án írja alá a gondokat okozó (emberre támadó vagy gazdaságokat tönkretevő) nagytestű ragadozók kilövését lehetővé tevő beavatkozási rendeletet. Gavrilescu elmondta, hogy nem vadászkvótáról, hanem sürgősségi beavatkozási kvótáról van szó. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS