2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Farkas ölt meg 28 juhot Gyergyócsomafalván

2017. augusztus 08. 11:27, utolsó frissítés: 11:27

28 juhot ölt meg egy farkas keddre virradóan egy gyergyócsomafalvi gazdaságban. A reggeli órákban a csomafalvi polgármesteri hivatalban folytatott megbeszélésen értesült a történtekről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki alpolgármesterrel közösen felkereste a károsultat.

"Hatalmas veszteség ez az állattartó gazda számára, akinek juhállománya felét egyetlen éjszaka alatt elpusztította a farkas" – fogalmazott az eset kapcsán Borboly. A megyeelnök megítélése szerint, ha a ragadozókra vonatkozó közbelépési kilövési keretről szóló környezetvédelmi miniszteri rendelet nem úgy fog kijönni, hogy az a vadgazdálkodás és a természet számára hozzon előnyös megoldást, akkor nagyon nagy gondok lesznek a hétköznapok tekintetében.

"Ha Grațiela Gavrilescu a rendeletet az előterjesztett formában adja ki, akkor tovább kell tiltakoznunk, hisz az a forma, ahogy közzétették, az végrehajtatatlan. A vadászok kell ügyeljenek a természet egyensúlyára, másfél éve nincs semmiféle beavatkozás, ez nincs rendben" – mondta el a helyszínen Borboly Csaba.

A megyeelnök szerint azt szeretnék elérni, hogy a medvék és farkasok esetében jóváhagyott beavatkozási kvóta megszabásakor vegyék figyelembe, hogy a kvóta legyen arányos az egyedek számával.

Borboly Csaba arról is beszélt, hogy tegnap éjszaka levélben fordult a megye polgármestereihez, kérve őket, hogy minden olyan település, ahol sorozatos medvetámadás volt, tegyen le igénylést. Várhatóan csak azok az igénylések lesznek figyelembe véve, ahol legalább 2-3 támadás történt az elmúlt három hónapban, amelyekre megtörtént a kárjelentés, illetve van kármegállapító jegyzőkönyv minden támadáshoz, továbbá fotók az állattetemekről. A megyei tanács és vidékfejlesztési egyesülete segíteni fog a vadásztársaságokkal való egyeztetésben, az igénylés ügyében – írta levelében Borboly Csaba. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS