2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A családi erőszak visszaszorítását célzó tervezet sürgős jóváhagyását kéri 27 parlamenti képviselő

2017. augusztus 12. 10:14, utolsó frissítés: 10:14

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több parlamenti képviselője kérte átiratban a kormányt, hogy sürgősen hagyja jóvá a családon belüli erőszak megelőzését és visszaszorítását célzó, 2003/217-es törvényt módosító jogszabálytervezetet.

A képviselőház pénteken tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a két ház esélyegyenlőségi bizottságának elnökei - Oana Bîzgan és Adrian Wiener - kezdeményezésére 27 törvényhozó csatlakozott a kormánynak szóló átirat üzenetéhez.

"Néhány nappal ezelőtt újabb szörnyű gyilkosság történt Romániában. Még egy nő - ki tudja, hányadik? - vesztette életét, miután saját élettársa megverte, megkínozta és végül megölte. Egy fiatal nő, aki évek óta sokunk számára elképzelhetetlen bántalmazásoknak volt kitéve, ezekről a bántalmazásokról azonban tudott a családja, a szomszédai, a Gorj megyei Motru helyi hatóságai. A tettes, aki a fiatal nő hóhérává vált, egyébként korábban már két nőt bántalmazott: volt feleségeit, akiknek sikerült elmenekülniük és ezzel megmentették életüket. Egyikük az ablakon szökött ki, a másikuk elhagyta az országot. Az ilyen eseteknek véget kell vetni" - szögezik le a dokumentum aláírói, hozzátéve, hogy a családi erőszak visszaszorítását célzó törvény tervezetét mielőtt a parlamentben akarják látni, hogy minél hamarabb elfogadhassák azt.

Az aláírók nulla toleranciát hirdetnek a családon belüli erőszak ellen, és a 2016. szeptember elsején életbe lépett Isztambuli Szerződésre, valamint a kormányprogram idevágó, 9. fejezetére is hivatkoznak, hogy a törvényjavaslat mielőbbi jóváhagyására késztessék a kormányt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS