2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borboly természetvédő szervezeteket hívott konzultálásra medvekérdésben

2017. augusztus 12. 12:02, utolsó frissítés: 12:02

Az ember és a konfliktusos nagyragadozókkal való együttélést vizsgálja a Régiók Bizottsága (RB) Környezetért, emberekért és a gazdaságért elnevezésű cselekvési terve, amelyhez jelentést készít a bizottság megbízásából Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, az RB tagja. Borboly a cselekvési terv felülvizsgálata érdekében konzultációra hívta a természetvédelmi szervezeteket Csák László szakértővel együtt.

A konzultáción részt vett Demeter László a Pogány-havas Kistérségi Társulás és a Natura 2000 Gondnokság részéről, aki ismertette a társulás által 9. pontban összeállított medvemenedzsment javaslatokat, amelyekkel egyetértett Borboly Csaba és Csák László is.

A közös cél az, hogy a természet egyensúlya megmaradjon, ezért szükség van a különböző szervezetek közötti párbeszédre. Ezért is tartották fontosnak, hogy a jelentés készítésének folyamatában találkozzanak a természetvédőkkel - mondta Borboly Csaba.

A jelenlevők egyetértettek abban, hogy regionális medvemenedzsment stratégiát kell kidolgozni, hiszen specifikus probléma lévén, nem lehet központilag megoldásokat kidolgozni, fontos, hogy legyenek helyben medveszakértők kiképezve. Elmondták, a kérdés kezelésében nagyon fontos a finanszírozás, mint a kártérítési rendszer gördülékeny működésének biztosítása, valamint a kármegelőzési rendszerek kidolgozása és működtetése is.

Demeter László felhívta a figyelmet az innovatív kutatások és azok finanszírozásának fontosságára, mint például a genetikai alapú nagyságbecslés és annak folyamatos követése.

A jelenlevők egyetértettek abban is, hogy a Natura 2000-es támogatások rendszerét helyi szinten is be kell vezetni, illetve a szakminisztériumnak biztosítania kell az átláthatóságot.

Demeter László kihangsúlyozta, szét kell választani az állatvédőket, akik az állatok jogaiért harcolnak, és a természetvédőket, akik jelentős része egyetért a veszélyes egyedek eltávolításával, amelyek kárt okoznak a természetben.

Ismételten terítékre került a valós számlálás fontossága, illetve Demeter László a pilotprojektek fontosságát hangsúlyozta, amelyek kapcsán pozitív a tapasztalat, nyitottak rá a gazdák is.

A jelenlevők egyetértettek abban is, hogy minden érintettet érdekeltté kell tenni, és abban is megegyeztek, hogy folytatják az együttműködést. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS