2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székelyföld brandjéről tartottak előadást a megyeelnökök a SIC Feszten

2017. augusztus 12. 13:44, utolsó frissítés: 13:44

Székelyföld több mint brand. Székelyföld autonómia, medve, helyi termékek, gazdaság, gasztronómia, élhető jövő, kultúra, épített örökség - ezek egységes megjelenítése. Székelyföld jövőjéről, aktuálpolitikai kérdésekről és a jövő évi magyarországi parlamenti választásról, Székelyföldről, mint erős brandről beszéltek SIC Feszten tartott előadásukban Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsnak elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Kozma Mónika, Maros megye tanácsa elnöki kabinetjének vezetője.

"Székelyföld a szívünkbe van bejegyezve. Meggyőződésem szerint minden a politikai brandre épül, úgy a gazdaság, turisztika, kultúra, mint a gasztronómiai. Székelyföld politikai brand is. És még inkább azzá válik, hiszen úgy látjuk, hogy az elkövetkező tíz évben mind Budapesten, mind Bukarestben Székelyföld fel fog értékelődni. Az egy más kérdés, hogy van, ahol szeretik, van, ahol nem, de mindenképpen Székelyföld ügye, autonómiájának igénye, a székelyföldi választók kérdése fel fog értékelődni" - hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy véli, hogy a brand az egy eszköz, amely révén a különböző területeken próbálunk kialakítani egyéniséget, megkülönböztethetőséget, és próbáljuk keresni, hogy amit mi létrehozunk, az hogyan válhat kívánatossá, eredményessé, hasznosíthatóvá a térség javára.

Beszédében kitért a brandépítés fogalmára is, amelyhez hozzá tartozik az autonómia megvalósítása, amely identitással és azonosság tudattal jár. Előadásában arról is beszélt, hogy milyen tevékenységekkel lehet Székelyföldnek plusz jövedelmet hozni, mondván minden brandnek megvan az anyagi értéke is az eszmei mellett, és az egységes megjelenítés nem csak egy cég, de egy térségnek is a hasznára válhat.

Elmondta, hogyan jött létre a Székely termék mozgalom, hogyan érték el a termékek minőségének és ez által az értékének is a növelését, mindezt munkahelyek teremtésének céljával. A megyeelnök Székelyföldet turisztikai célpontnak nevezte, ahová a turistákat a korlátlan turisztikai lehetőségeink, egyedi kultúránk, gasztronómiánk és eseményeink vonzzák.

Kiemelte, a brand építésének másik pozitív hatása a magyar - magyar kapcsolat megerősödése, jelenleg is egyre több település között jön létre testvérkapcsolat. Illetve bíztatta a jelenlévő fiatalokat, hogy tervezzék meg jövőjüket, amelyben az ifjúsági szervezetek és közintézmények is tudnak segíteni, valamint javasolta nekik, hogy a Székelyföld brand lehetőségeit kihasználva, erre alapozva hozzanak létre egyéni vállalkozást, hogy sikeresek lehessenek itthon.

Kozma Mónika, a Maros megyei tanács elnöki kabinetvezetője szerint sok esetben felmerül a kérdés, hogy Maros megye Székelyföld része vagy sem. Kiemelte, az a céljuk, hogy Kovászna és Hargita megyével együttesen, közös összefogással alkossák Székelyföldet, amelyet fiatalosabbá kell tenni és meg kell szerettetni a fiatalokkal. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS