2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit kíván a székelyföldi román nemzet? Határozatot fogadtak el Marosfőn

2017. augusztus 19. 11:02, utolsó frissítés: 14:49

A marosfői nyári egyetem résztvevői egy határozatot fogadtak el pénteken, amelyben kérik, hogy dolgozzanak ki stratégiát arra, hogy a Kovászna, Hargita és Maros megyei román közösség megőrizhesse nemzeti identitását, amely finanszírozza a három megye román kulturális szervezeteit és betiltja azokat a tevékenységeket, amelyek akadályozzák a békés egymás mellett élést.

Kérik továbbá, hogy az államelnöki hivatalban és a kormány mellett egy-egy tanácsos foglakozzék a számbelileg kisebbségben élő román közösségek problémáival.

Kérik ugyanakkor, hogy a decentralizációs törvényt úgy alkossák meg, hogy az megvédje a számbelileg kisebbségben élő románokat a helyi hatóságok visszaéléseitől, biztosítsák a románok képviseletét a helyi és központi hatóságokban, biztosítsák, hogy a helyi közigazgatás hivatalos nyelve a román legyen.

A határozat kéri, hogy a román hatóságok 'határozottan utasítsák el a budapesti kormány beavatkozását Románia belügyeibe', és tiltsák be, hogy közpénzből finanszírozzanak olyan tevékenységeket, amelyek 'a román nép, az alkotmány, a történelmi hagyományok ellen irányulnak'.

A határozat szükségesnek tartja, hogy 'kivizsgálják és eltöröljék azon ingatlanok tulajdonjogának a megváltoztatását, amelyek 1920 után a román állam tulajdonát képezték, valamint fogadjanak el egy törvényt, amely korrigálja azon visszaéléséket, amelyekkel egyes ingatlanok, föld- és erdőterületek tulajdonjogát törvénytelenül megváltoztatták'.

A dokumentumot elküldik az elnöki hivatalnak, a parlamentnek, a kormánynak és a pártoknak is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS