2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orvosi és művészeti lakásokat avattak Szatmárnémetiben

2017. augusztus 21. 14:38, utolsó frissítés: 14:46

Augusztus 21.-én hétfőn felavatták a Studium Orvosi és Művészeti Szolgálati lakásokat Szatmárnémetiben. Az ünnepi avatón beszédet mondott Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, beszédében azt kívánta hogy: „mindig telt ház és sok bicikli legyen, kisautó és gyermekzsivaj, hiszen így biztosak lehetünk majd abban, hogy a jövőért tettük mindazt, amit elvégeztünk.”
Továbbá a Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy az elkövetkezendő évek is épp olyan nehezek lesznek mint az elmúlt száz esztendő, ezért Erdélynek és a Magyarországnak továbbra is össze kell fognia, együtt kell építkeznie, hogy továbbra is magyarként lehessen élni a Szülőföldön. „Ezer esztendő után sem lehet az a szándékunk, hogy elhagyjuk a szülőföldet, hogy asszimilálódjunk, hiszen mi magyarként akarunk itt maradni és élni. Magyar jövőt akarunk építeni” – tette hozzá.

Kelemen Hunor szerint az épületegyüttes felavatásának sikerét, a megújult nemzetpolitika segítette elő, amely nem csak az identitáshoz, a nyelvhez és a valláshoz köthető. „Az elmúlt években Magyarország kormánya kitágította a nemzetpolitikát, a gazdaságfejlesztő programokat is beleértve. De akkor is egyértelmű változásról beszélhetünk, ha csak az olyan típusú beruházásokat nézzük, mint a mostani.” - mondta el beszédében a Szövetség elnöke.

Az avató ünnepségen részt vett Pótápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, elmondása szerint míg 2010 előtt 9 milliárd forintot különítettek el nemzetpolitikára, ma ennek a tízszerese áll a Kárpát-medencei magyar közösség rendelkezésére: „Erdélyben is óriásit léptünk előre, az összefogásnak gyakorlati eredményei vannak. A Studium-Prospero Alapítvánnyal közösen létrehozott orvosi lakásoknak az a szerepe, hogy meg tudjon kapaszkodni a sok szempontból rossz helyzetben lévő romániai egészségügy, célja pedig, hogy a magyar orvosok itthon maradjanak.”- tette hozzá.

Az ünnepi avatáson továbbá részt vett továbbá Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Turos Lóránd szenátor, Erdei Dolóczki István és Magyar Lóránd parlamenti képviselő, Vass Levente, Maros megye parlamenti képviselője és Alfater Tamás alprefektus. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS