2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb közbeszerzést hirdetnek az észak-erdélyi autópálya befejezésére

2017. augusztus 22. 14:44, utolsó frissítés: 14:57

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) bejelentése szerint újabb közbeszerzést hirdetnek az észak-erdélyi autópálya magyar határhoz vezető szakaszának a befejezésére - írja a Mediafax hírügynökség.

A társaság a hatvan kilométeres Bors - Berettyószéplak szakaszt három részre bontotta, a 26 kilométeres Berettyószéplak - Bisztraterebes, a 29 kilométeres Bisztraterebes - Bihar és az öt kilométeres Bihar - Bors szakaszra. Hétfőn adták át a szakaszok megépítésére vonatkozó pályázati kiírásokat. A 60 kilométeres autópálya befejezésére a román állam áfa nélkül 215 millió eurót fordít.

A jelentkező cégeknek három hónap áll a rendelkezésükre, hogy ajánlatot tegyenek, a nyertes pályázóknak hat hónap alatt kell elvégezniük a tervezési, majd 18 hónap alatt a kivitelezési munkát. Az általuk elvégzett munkára a pályázati kiírás szerint 5-től 10 évig terjedő garanciát kell vállalniuk.

Az útépítésre jelentkező cégeknek le kell mondaniuk arról a lehetőségről, hogy nézetkülönbség esetén a Párizsi döntőbíróságnál keresik igazukat, és szankciókat kell meghatározniuk, amelyeket a határidők be nem tartása, vagy a minőségi követelmények nem teljesítése esetén készek vállalni.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter 2016. augusztus 26-án Dubrovnikban állapodott meg Sorin Buse akkori román közlekedési miniszterrel arról, hogy az autópálya 2018-ban mind a magyar, mind a román oldalon eléri az államhatárt, és az M4-es pálya összekapcsolódik a romániai A3-assal.

A magyar-román államhatártól kezdődő 60 kilométeres szakaszon a Bechtel társaság kezdte el a pálya építését. Az amerikai cég a munkálatok mintegy ötven százalékát végezte el, ám a román kormány 2013-ban szerződést bontott vele. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS