2017. november 24. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legfőbb ügyészség is aggódik az igazságügyi miniszter által bejelentett módosítások miatt

2017. augusztus 23. 17:15, utolsó frissítés: 17:15

„A legfőbb ügyészség meglepetéssel és aggodalommal vette tudomásul az igazságügyi miniszter által bejelentett módosításokat, amelyekkel kapcsolatban nem kérték ki az ügyészek előzetes véleményét. Ez ügyben felhívjuk a figyelmet arra a javaslatra, amely külön szaktestületet hozna létre a bírák és ügyészek által elkövetett feltételezett bűncselekmények kivizsgálására (ez azt a hatást kelti, mintha a korrupció az ügyészek és bírák körében, és nem azon kívül lenne, ha már ez az egyetlen foglakozási kategória Romániában, amelynek ilyen testületet kell létrehoznia)” - írja a főügyészség által az AGERPRES hírügynökségnek küldött szerdai közleményben.

A dokumentumban kifogásolják továbbá azt is, hogy az Igazságszolgáltatási Felügyeletet a politikailag kinevezett igazságügyi miniszter fennhatósága alá akarják helyezni és azt is, hogy elutasítják az igazságszolgáltatás függetlensége fölött őrködő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács javaslatát a legfőbb ügyészség vezetőinek kinevezési módjára vonatkozóan.

A legfőbb ügyészség álláspontja szerint 'felforgatják a rendszert' a javaslat más elemei is, például az, amelyik előírja, hogy miként lehet felvételt nyerni az Országos Igazságszolgáltatási Intézetbe. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS