2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen: a közös problémákról őszinte, értelmes és néha fájó párbeszédet kell folytatnunk

2017. augusztus 23. 20:24, utolsó frissítés: 20:24

A centenáriummal kapcsolatos nyilatkozatai kapcsán felszínre tört indulatokra is kitért Kelemen Hunor a Vásárhelyi Forgatag megnyitóján tartott beszédében.

„Román részről azt állítják, hogy nekünk még soha ilyen jól nem ment dolgunk. Példaértékű kisebbségpolitikáról beszélnek, s közben korlátozzák az anyanyelv használatát, és csakis a mi közösségi szimbólumaink sértik a szemüket, senkit és semmit nem kímélve, eszközökben nem válogatva próbálnak nyomni a megszűnés szélére egy magyar katolikus iskolát itt, Marosvásárhelyen. Több mint öt esztendeje nem alkalmazzák a tanügyi törvényt, és közben kioktatnak, hogy hogyan kell éreznünk magunkat ebben az országban, és csodálkozva háborognak azon, hogy nem akarjuk, mert nem tudjuk ünnepelni velük együtt a centenáriumot.
Kitessékelnek az országból, s azt a látszatot keltik, hogy minden bajnak mi vagyunk az okozói, és ha mi nem lennénk, akkor ez az ország lenne a mennyei haza.

Magyar oldalról egyesek pedig azért nyafognak, hogy miért akarunk összeveszni a románokkal.
Nem akarunk összeveszni senkivel, ám azt szeretnénk, hogy ezer év után Erdélyben és száz év után Romániában arra a kérdésre, hogy lesznek-e holnap, holnapután és azután magyar hétköznapok és magyar ünnepek Erdélyben, a válasz egyértelmű legyen: az állam, amelynek polgárai vagyunk, valóban mindent biztosít ahhoz, hogy ez csak és kizárólag a mi döntésünkön múljon. Ma ettől még távol vagyunk” – mondta az RMDSZ szövetségi elnöke szerda délutáni beszédében.

„A két nemzet kultúrája közötti párbeszéd közelebb vihet ahhoz, hogy az előbbi kérdésre a válaszunk megnyugtató legyen. Szükséges eleme a közös jövőnek, de korántsem elégséges. Sokkal többre van szükség” – fogalmazott Kelemen, a párbeszéd szerepének fontosságára hívva fel a figyelmet.

„Meg kell próbálnunk az állam és kisebbség viszonyáról, az alapvető értékekről és szabadságjogokról, a közösnek tűnő jövőről, a közös problémákról őszinte, értelmes és néha fájó párbeszédet folytatnunk.

Mert szerintem igen, lesz ennek a párbeszédnek kínkeserves része, pillanata, de azt gondolom, hogy ennek ellenére lehetséges és szükséges.

Nekünk a transzilván örökségből leszűrhető tapasztalatunk is azt sugallja, hogy lehetséges olyan jövőképet felrajzolnunk egy képzeletbeli táblára, amely nem ellentétes sem a román többség, sem az itt élő más nemzeti kisebbségek jövőjével” – vélekedett az RMDSZ elnöke a Vásárhelyi Forgatagon. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS