2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Népszavazást tartanak Olt megyében a megye nevének megváltoztatásáról

2017. augusztus 24. 18:57, utolsó frissítés: 19:00

Október 15-én népszavazást tart Olt Megye Tanácsa arról, hogy ezt a régiót a jövőben Olt-Romanaţi megyének hívják-e vagy megmaradjon eredeti megnevezésénél.

A csütörtökön elfogadott tanácsi határozat értelmében október 15-én népszavazást tartanak Olt megyében, amelynek során a szavazóknak arra a kérdésre kell majd válaszolniuk igennel vagy nemmel: "Egyetért-e azzal, hogy Olt megyét Olt-Romanaţi megyének nevezzék el?" A szóban forgó önkormányzat 500.000 lejt különített el a referendumra.

Marius Oprescu megyei tanácselnök érvelése szerint az új megnevezéssel erkölcsi elégtételt szolgáltatnának az egykori Romanaţi megye lakóinak. Ugyanakkor nem jelentene többlet utánajárást a névváltoztatás, jelentette ki a tanácselnök, mert a vonatkozó törvény azt is előírná, hogy csak az igazolványok, dokumentumok érvényességének lejártával kellene az új megyenevet feltüntető dokumentumokat kérvényezniük a megye lakóinak.

"A jelenlegi Olt megye két történelmi megyéből alakult ki, a volt történelmi Olt megyéből és az egykori Romanaţi megyéből. Mi ezzel a referendummal, mint az erkölcsi elégtétel-szolgáltatás egyetlen lehetséges módozatával, azt akarjuk elérni, hogy Olt megyét Olt-Romanaţi megyének nevezzük el" - mondta Marius Oprescu.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS