2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudorel Toader: A civil társadalom is kifejtheti véleményét az igazságügy működését szabályozó törvénytervezetről

2017. augusztus 25. 16:34, utolsó frissítés: 16:34

Tudorel Toader igazságügyi miniszter bevallása szerint az igazságügy működését szabályozó törvények módosításait tartalmazó tervezetet majd csak azután küldi el az érdekelteknek, miután mindegyik szakmai szervezet és a civil társadalom is kifejti az ezzel kapcsolatos álláspontját.

Péntek reggeli sajtótájékoztatóján a tárcavezető azt mondta, tudja, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT), illetve a civil társadalom várja, hogy tegyék közzé a tervezetet, erre azonban csak azt követően kerül sor, hogy minden szakmai szervezet kinyilvánítja álláspontját a szerdán ismertetett indítvánnyal kapcsolatban.

"Igazságügyi miniszterként megtehettem volna, hogy az általam megfogalmazott javaslatokat törvénytervezetbe foglalom, és azt elküldöm véleményezésre a CSM-nek, ez esetben azonban a civil társadalom utólag szerzett volna tudomást annak tartalmáról, kész tények elé lett volna állítva. Egyébként mindig ezt az eljárást alkalmazzák, ebben a helyzetben azonban - az igazságüggyel kapcsolatos törvények fontosságára való tekintettel - jobbnak láttam, hogy beiktassak még egy szakaszt ebbe az eljárásba, és előzőleg bocsássam nyilvános vitára, ismertessem önökkel az általam megfogalmazott 30-40 javaslatot" - magyarázta a sajtónak Toader.

A tárcavezető szerint az eddigi állásfoglalások mindössze két-három tervezett módosításra fókuszálnak, nem nyilvánítottak véleményt mindegyik javaslatról. Toader hozzátette, az álláspontok alapján véglegesített tervezetet elküldi majd véleményezésre a CSM-hez. A miniszter hangsúlyozta, a tervezet kapcsán a szaktárca csak javaslatokat fogalmaz meg, nincs döntési hatásköre, mint ahogyan a kormánynak sem, amely módosíthat a tárca tervezetén és jóváhagyja azt, majd elküldi elfogadásra a parlamentnek, ahol "minden bizonnyal számos módosítást eszközölnek még rajta".

"Az igazságügyi minisztérium nem dönt, csak javasol. A kormány nem dönt, csak jóváhagy. A parlament dönt" - nyomatékosította a tárcavezető.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS