2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudorel Toader: Senki nem mondott még véleményt az Igazságszolgáltatási Felügyeletet autonómmá válásáról

2017. augusztus 25. 16:34, utolsó frissítés: 16:34

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerint senki nem mondott még véleményt arról a felvetéséről, miszerint az Igazságszolgáltatási Felügyeletet autonóm testületté lehetne nyilvánítani, és ez esetben nem tartozna sem a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), sem a szaktárca alárendeltségébe.

A bírák és ügyészek szakmai szervezeteinek körében nagy felháborodást keltett a tárcavezetőnek az a javaslata, hogy az Igazságszolgáltatási Felügyelet kerüljön át a minisztérium alárendeltségébe.

"De én tettem egy másik javaslatot is szerdán: hogy a felügyelet ne tartozzon sem a CSM-hez, sem a szaktárcához, legyen egy önálló entitás, egyfajta ellenőrző testület, az eddigivel megegyező hatáskörrel, de saját költségvetéssel, saját székhellyel, saját alkalmazottakkal. Senkit nem hallottam azt mondani, hogy ez jó lenne-e vagy sem" - fogalmazott pénteken Toader.

A miniszter ugyanakkor kifejtette, a román bírósági rendszer a francia modell alapján szerveződött, és Franciaországban - akárcsak Olaszországban - az Igazságszolgáltatási Felügyelet a szakminisztérium alárendeltségében működik.

Toader rámutatott, függetlenül attól, hogy végül mely változat mellett döntenek, a cél a testület függetlenségének megerősítése, jelenleg ugyanis az jelenti a problémát, hogy a felügyelet azoknak van alárendelve, akiket ellenőriznie kell .
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS