2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tiltakozó akciókkal fenyegetnek a tanügyi szakszervezetek

2017. augusztus 25. 17:11, utolsó frissítés: 17:11

Az Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének pénteki közleménye arról tájékoztat, hogy képviselői augusztus 28-án Mihai Tudose kormányfővel tárgyalnak főbb problémáikról, amelyeket nyolc pontba foglaltak össze.

Ezek között szerepelnek az elavult tantervek, a rendszer alulfinanszírozott volta, a tanügyben dolgozókat ért igazságtalanságok, valamint, hogy késlekedik a közoktatási törvény kidolgozása, noha 'a PSD-ALDE kormányprogramjából ezt a jogszabályt várják a legjobban a tanulók, tanárok és szülők' - állítják a FSLI képviselői.

A szakszervezetisek kitértek arra a problémára is, hogy az elavult tantervek nem felelnek már meg a munkaerőpiac követelményeinek, a tanulók emiatt nem tudnak megfelelni a szakmai kihívásoknak. 'A tantervek miatt az oktatási rendszer hangsúlyosan elméleti jellegű, kevéssé gyakorlati, és a tanulók programja fojtogató, lassítja a fejlődésüket. Véleményünk szerint alapjaiban kell újragondolni a tanterveket, oly módon, hogy alkalmazkodjanak a munkaerőpiac valós elvárásaihoz' - olvasható a közleményben.

Az aláírók ugyanakkor leszögezik, hogy a tanügy alulfinanszírozottsága miatt 'a romániai iskolák mintha egy másik évszázadban lennének', számos esetben nem újították fel az épületeket vagy nincs tűzbiztonsági engedélyük, veszélyesek a diákok testi épségére nézve.

A szakszervezetisek felhívják a figyelmet, hogy a 2018-tól beígért fizetésemelés során a nettó fizetések csak 25%-kal fognak emelkedni, mert ugyanakkor a pénzügyminisztérium változtatást tervez bevezetni az alkalmazottak adóztatásában.

Következtetésként a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége kilátásba helyezi, hogy amennyiben a kormány nem oldja meg az oktatásban dolgozók problémáit, ősszel tiltakozó akciókat fognak kirobbantani.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS