2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hargita megye: Elfogyott a gyermekvédelemre elkülönített pénz, a megyei tanács 500 ezer lejt utal az alkalmazottak nettó fizetésére

2017. augusztus 28. 16:42, utolsó frissítés: 16:42

A Hargita Megyei Tanács rendkívüli ülésen utalt pénzt a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) számára, miután az intézmény vezetője jelezte, hogy költségvetés-kiegészítésre van szükség.

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője hétfőn közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy az intézmény előzőleg sosem volt ilyen helyzetben. Az igazgató szerint az alkalmazottak fizetésének növelése miatt fogytak ki a pénzből, annyira, hogy a gondozásukban lévő gyermekek élelmezését sem tudják fedezni. Az intézmény igazgatója továbbá elmondta, hogy a szociális ellátásban dolgozók bérét is megemelték, így a fizetésekre szánt összeg majdnem 60%-kal emelkedett, miközben a költségvetései keretösszeg a tavalyinak mindössze 75%-a volt. Elekes Zoltán azt is hozzátette, hogy már az év eleji számításokból kiderült, hogy az intézmény működtetésére szánt pénzösszeg nem lesz elegendő és már többször is kérték a költségvetés-kiegészítést. „Ilyen szorult helyzetben még sosem voltunk, 2008-ban voltak nehézségeink, de ilyen súlyos soha nem volt a helyzetünk”- tette hozzá Elekes Zoltán.

A Hargita Megyei Tanács hétfőn körülbelül 500 ezer lejt utalt ki a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság alkalmazottainak nettó fizetésére, azonban az államnak fizetendő adókra és illetékekre már nem volt keret. Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke is kritizálta a helyzetet, „szégyenletesnek” nevezte, főleg azért mert a fogyatékkal élő személyekre van hatással az eset. Borboly Csaba elmondta, hogy „A kormány megemelte a Gyermekvédelemnél a fizetéseket, de a béremeléshez szükséges pénzalapokat már nem biztosította.” Továbbá azt is megemlítette, hogy a Hargita Megyei Tanácsnak nincs honnan utaljon további 20 millió lejt az intézmény számára, mert egy kis megyének nem telik rá. „Nem tudjuk előteremteni a hiányzó közel húszmillió lejt. Ha ezt az összeget kiutalnánk, akkor minden más költséget, ami a megyei tanácshoz tartozik, le kellene állítani, az összes beruházást és a hótalanításra fordítandó összeget is” - részletezte Borboly, aki a Hargita megyét képviselő törvényhozók segítségét kérte a kialakult helyzet megoldásához.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS