2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nő a tanügyben dolgozók bére

2017. augusztus 29. 10:42, utolsó frissítés: 10:42

Az 50%-os béremelésben részesülnek a tanügyben dolgozók jövőtől, azonban nettóban ez mindössze 25%-os növekedést jelent. A szakszervezetek kérték a kormány képviselőit, találjanak megoldást arra, hogy nagyobb arányban nőjenek az ágazati bérek.

Simion Hăncescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke elmondta, hogy a Victoria-palotában tartott hétfői egyeztetésen Ionuţ Mişa, pénzügyminiszter megerősítette, hogy az 50%-os bruttó fizetésemelés ellenére a tanügyben dolgozók nettó bére 2018. január 1-jétől mindössze 3%-kal, márciustól pedig 22%-al nő. Ennek az az oka, hogy a járulékok befizetésének kötelezettsége áthárul a munkáltatóról az alkalmazottra.

"Ha a nettó bér nőne 50%-kal, jelentős lépést tennénk afelé, hogy a jól teljesítő és a szakma iránt elhivatottságot érző fiatalokat erre a pályára csábítsuk. De ha 50 lejt kapnak pluszba, nem hiszem, hogy megéri nekik az erőfeszítés, és minden bizonnyal a magánszektorban próbálnak majd elhelyezkedni" - mondta Simion Hăncescu.

A tárgyaláson részt vett Mihai Tudose kományfő, Liviu Pop tanügyminiszter, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter és Puiu Lucian Georgescu kutatási és innovációs miniszter is.
 
Az egyeztetésen szó esett a 2018 szeptember 1-jétől érvénybe lépő tanügyi törvényről, illetve a tantervek lehetséges módosításáról is.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS