2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rendkívüli mértékben csökken Románia lakossága

2017. augusztus 30. 13:50, utolsó frissítés: 17:23

Románia lakosságának száma évről évre csökken, ennek pedig nem a születések számának csökkenése az oka, hanem az, hogy egyre több ember dönt úgy, hogy inkább külföldön keres munkát - derül ki az Országos Statisztikai Hivatal adataiból. Jelenleg 25 ezer munkahely érhető el az országban, azonban ezek a lehetőségek nem felelnek meg a munkát keresőknek, hiszen a fizetést kevesellik.

Veszélyben van a román munkapiac is: egyesek semmiképpen sem dolgoznának addig amíg kapnak szociális segélyt és gyerekpénzt, mások pedig külföldre költöznek mert Románia nem elég számukra.

Ez a jelenség egyre növekszik, amellett, hogy a születésszám is csökken, a kivándorlás a másik fő oka annak, hogy Románia népessége nagyon fogyóban van. Az elmúlt évben 210 ezernél több román döntött úgy, hogy valahol máshol építi az életét. Ez globálisan a harmadik helyet jelenti népességfogyásban.

Habár a gazdaság növekszik és előreláthatóan még növekedni fog, ez nem győzi meg az embereket arról, hogy az országban maradjanak, főleg azért, mert a gyerekeket iskoláztatására és az egészségügyi költésekre vagy nincs fedezet, vagy ezek minőségét nem tartják megfelelőnek. Tehát kevés esély van arra, hogy az emigrált emberek visszatérnek az országba.

Több mint 210 ezer ember költözött külföldre legálisan, ezenkívül nem lehet tudni, hogy még hányan tartózkodnak az országon kívül. A statisztika szerint a tavalyi évben kivándorlók száma felér egy akkora város lakosságával mint Ploiești vagy Brăila. (digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS