2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közzétette az igazságügyi minisztérium az igazságügyi törvény módosításairól szóló javaslatokat

2017. augusztus 31. 09:58, utolsó frissítés: 09:58

Szerda este közzétette az igazságügyi minisztérium az igazságszolgáltatási törvények módosításának tervezetét, amelyet a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM) is elküldött Tudorel Toader, a szaktárca vezetője.

A minisztérium honlapján található indoklás szerint a tervezet módosítaná a bíróságok és ügyészségek vezetői kinevezését és szakmai kiértékelését szabályozó kitételeket, változtatna az eljáráson olyan esetekben, amikor bírák és ügyészek nem tudják ellátni a tisztségükkel járó feladatokat, és a bíróságok és ügyészségek menedzsmentjének hatékonyabbá tételére is javasol módosításokat.

A tervezet több, Tudorel Toader által már korábban ismertetett módosítást tartalmaz, például azt, hogy a legfőbb ügyészt, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjét és annak helyetteseit, illetve a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) vezetőjét és helyetteseit az igazságügyi miniszter javaslata alapján neveznék ki, az Igazságszolgáltatási Felügyelet átkerülne az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe, és külön szaktestület folytatná le ezentúl a bírák és ügyészek ellen indított bűnügyi eljárásokat.

A legfőbb ügyész, illetve a DNA és a DIICOT vezetői tisztségeibe a tervezet értelmében olyan ügyészeket nevezhetnek ki, akik legalább 10 év szakmai régiséggel rendelkeznek. A jelöltek kiválasztása az igazságügyi miniszter előjoga lesz, és a folyamat végén köteles lesz legalább két javaslatot továbbküldeni a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM), amely átlátható eljárás során hozza meg a végső döntést.

Az Igazságszolgáltatási Felügyelet a tervezet értelmében a CSM alárendeltségéből az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe kerül át, az indoklás szerint azért, hogy 'biztosítsa az államhatalmak egyensúlyát és a köztük fennálló kölcsönös kontrollt.' Az Igazságszolgáltatási Felügyelet felügyelőit 4 éves mandátumra neveznék ki, versenyvizsga révén, amelyre csak azok jelentkezhetnek, akik legalább 10 éves szakmai régiséggel rendelkeznek.

A tervezet azt is előírja, hogy a törvény hatályba lépésétől számított hat hónapon belül külön szaktestületet kell létrehozni a legfőbb ügyészségen, amely a bírák és ügyészek ellen indított bűnügyi eljárásokat folytatja le.

A bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvény módosítása ugyanakkor 30 éves alsó korhatárt, 5 évi minimális szakmai régiséget, pszichológiai vizsgálatot és a jó hírnév ellenőrzését is előírná - ezek nélkül nem lehetne jelentkezni a versenyvizsgára. A bírákat és ügyészeket rendszeres pszichológiai vizsgálatnak vetnék alá, és a CSM külön részlege döntene az ügyészek, külön részleg pedig a bírák karrierjéről.

Az indoklás szerint a CSM tevékenységét szabályozó, 2004/317-es törvény módosításaira azért van szükség, hogy hozzák azt összhangba az Alkotmánybíróság döntéseivel és javítsák az intézmény működését.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS