2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudose menesztette az Országos Egészségbiztosítási Pénztár letartóztatott elnökét

2017. szeptember 01. 11:55, utolsó frissítés: 12:10

Őrizetbe vette az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnökét. Marian Burcea a gyanú szerint illegálisan térítette meg bizonyos orvosi szolgáltatások ellenértékét - erősítette meg péntek reggel az Agerpres hírügynökségnek a DNA sajtóirodája. Az ügy kapcsán további 13 személyt is őrizetbe vettek.

A DNA közleménye szerint a 14 gyanúsított előzetes letartóztatását kéri a vádhatóság a Bukaresti Ítélőtáblától.

A CNAS elnökét, valamint a Bukaresti Egészségbiztosítási Pénztár (CASMB) elnökét, Ovidiu Munteanut és ugyanazon intézmény igazgatóját, Ion-Răzvan Geambaşut a két biztosítási pénztár más, magas beosztású vezetőivel együtt szervezett bűnözői csoport létrehozásával és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják.

Ugyanakkor a két pénztár több alkalmazottja ellen is vizsgálódik a DNA, akiket azzal gyanúsít, hogy folytatólagosan vállaltak csalásban való bűnrészességet, bűnözői csoportban vettek részt, adatokat hamisítottak meg és nem nyilvános adatokat szolgáltattak ki illetéktelen személyeknek. Folytatólagosan elkövetett csalás gyanúja miatt cégek, egészségügyi szolgáltatást nyújtó vállalatok képviselői, valamint egy ügyvéd ellen is vizsgálatot indított a DNA.

A vádhatóság szerint a 14 gyanúsított 13 189 553,76 lejjel, azaz körülbelül hárommillió euróval károsította meg a CASMB-t 2016 januárja és 2017 augusztusa között oly módon, hogy otthoni beteggondozással járó költségeket térítettek meg a Bukaresti Egészségbiztosítási Pénztár kasszájából fiktív pácienseknek, hamisított beteglapok alapján. A törvénytelenségre a CASMB alkalmazottainak bevonásával, a CASMB és a CNAS egyes vezetőinek védelme alatt kerülhetett sor.

A DNA szerint arra is volt példa, hogy a fiktív dossziékat előnyben részesítették azon betegekéhez képest, akiknek valóban otthoni beteggondozásra volt szükségük.

Kormányzati források arról számoltak be, hogy közben Mihai Tudose miniszterelnök menesztette tisztségéből az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnökét, Marian Burceát.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS