2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feljelentéseket tesz a Mikó Imre Jogvédő Társaság a Kauflandos botrány miatt

2017. szeptember 04. 19:37, utolsó frissítés: 19:51

A Milițianul nevű YouTube-csatorna működtetője a manipulációs szándékkal tájékoztatta félre a közvéleményt, a fogyasztóvédelmi vezető információferdítéssel uszított a magyarok ellen a Kaulandos botrányban, Radu Banciu pedig idegengyűlő és nacionalista kijelentéseket tett - állítja a Mikó Imre Jogvédő Társaság, akik feljelentést tesznek ezek amiatt.

Az augusztus 31-én közzétett videóban a Milițianul nevű YouTube-csatorna működtetője azzal vádolta a székelyudvarhelyi Kaufland grillezőjénél alkalmazott elárusítót, hogy azért nem szolgálta ki, mert románul szólalt meg. A közösségi médiában gyorsan elterjedt videónak óriási médiavisszhangja lett. Az említett jogvédő társaság szerint a központi román sajtó feszültségkeltően, diszkriminatívan tálalta az esetet. Szerintük a nyitás előtt készült videó egyértelműen provokációnak minősíthető, ugyanis az összevágott filmkockák azt bizonyítják, hogy a felvétel szerzője többször próbálkozott a lejáratással. Később a Kaufland által kiadott hivatalos közlemény is ezt erősítette meg.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság brassói regionális főfelügyelője, Sorin Claudiu Susanu, hivatalból való kivizsgálást kezdeményezett, majd a fogyasztóvédelem tízezer lejre bírságolta meg a székelyudvarhelyi Kauflandot a kolozsvári videóblogger által jelzett eset miatt, azt állítva, hogy ellenőreiket szintén nem szolgálták ki az üzletben, mert románul kértek termékeket. A hatóság főfelügyelője a sajtónak tett nyilatkozatban ugyanakkor egy 2015-ös hasonló bírságra is hivatkozott, amikor állítólag azért büntették meg a székelyudvarhelyi Kauflandot, mert a termékeiket kizárólag magyar nyelvű szórólapokon és reklámújságban hirdették, hátrányos megkülönböztetésben részesítve ezzel a román vásárlókat. A Kaufland második, szeptember elsején kiadott hivatalos közleménye ezekre az információkra is rácáfol. Az üzletlánc szerint a Fogyasztóvédelmi Hatóság csíkszeredai ellenőrei kiszállásuk során az áruk, a felszolgálás és az ételkínálat minőségét ellenőrizték, a büntetés jegyzőkönyvben pedig mégis az említett videóra hivatkoznak; Sorin Claudiu Susanu főfelügyelő által említett bírság pedig nem is létezik. A Mikó Imre Jogvédő Társaság szerint nyilvánvalóan ebben ez esetben is uszító jellegű információferdítés történt. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat ezért feljelentést tesz az illetékes szerveknél az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság brassói regionális főfelügyelője, Sorin Claudiu Susanu ellen, részrehajló, nem tárgyilagos eljárásáért.

A szervezet ugyanakkor a B1 TV televíziós csatornán közvetített Lumea lui Banciu műsor augusztus 31-i adása miatt feljelentést tesz. Ebben a műsorvezető, Radu Banciu, idegengyűlölő és nacionalista kijelentéseket tesz a székelyudvarhelyi eset kapcsán Székelyföldről és a teljes romániai magyar kisebbségről. A műsorvezető többek között veszélyforrásként említi a magyar kisebbséget, és felelőssé teszi őket az országban felmerülő összes interetnikus konfliktusért. Szélsőséges kijelentései közül kiemelendő az, hogy az etnikumközi konfliktusok megoldására a románok és magyarok elkülönítését, szegregációját javasolja.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat elnöke az eset kapcsán elmondta: "Az ehhez hasonló nyilatkozatok a demokratikus társadalom bármelyik tagjának a részéről elfogadhatatlanok. Radu Banciu kijelentései az erdélyi magyarok méltóságát súlyosan megsértették, ezért szervezetünk minden illetékes fórumon jelezni fogja az esetet." (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS