2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A vizsgálóbizottság jelentése szerint csalás történt a 2009-es elnökválasztásokon

2017. szeptember 06. 15:10, utolsó frissítés: 16:47

A 2009-es elnökválasztás lebonyolítását ellenőrző parlamenti vizsgálóbizottság jelentése szerint Traian Basescu és az Emil Boc által vezetett kormány választási csalásokat követett el. A jelentés szerint a két intézmény együttműködése révén sikerült megvalósítani ezeket.

"Az elnöki választások eredményének befolyásolására irányuló terv végrehajtásában a két intézmény képviselői rosszhiszeműen, a törvény teljes figyelmen kívül hagyásával cselekedtek. Ennek következtében, figyelembe véve, hogy a két jelölt közötti különbség csak 70.321 szavazatnyi volt (amely az érvényesen leadott szavazatok körülbelül 0,68%-át teszi ki), és hogy a választási csalások valószínűsíthetően Traian Băsescu javát szolgálják, arra a következtetésre jutottunk, hogy a csalás megváltoztatta a választások eredményét "- áll a jelentésben.

A vizsgálóbizottság szerdán szavazott a 2009-es elnökválasztási jelentésről. A PNL tagok kivonultak az ülésről, Daniel Fenechiu szenátor szerint a liberálisok azért nem vettek részt a jelentés véglegesítésének a szavazásán, mert nem kaptak lehetőséget arra, hogy írásba foglalják az általuk javasolt változtatásokat.

Update: A jelentés értelmében felmerül a szervezett bűnözői csoport létrehozásának, hamis okirat kiállításának és hamis vagy hamisított okirat tudatos felhasználásának gyanúja. A bizottságnak azonban nem áll hatáskörében megállapítani valamely személy bűnösségét, csak tényeket rögzít és javaslatokat tesz - mutat rá még a jelentés, hozzátéve: elküldik a dokumentumot az illetékes intézményeknek, hogy döntsenek a további lépésekről.

"Románia elnökén múlik, hogy kérni fogja-e a bűnvádi eljárás elindítását Emil Boc, Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Adriean Videanu és Sorina Luminiţa Plăcintă ellen, akik nem a parlament tagjai jelenleg. A képviselőház döntésén múlik, hogy kéri-e a bűnvádi eljárás elindítását Cătălin Marian Predoiu volt miniszter ellen, aki jelenleg képviselői mandátummal bír" - fogalmaz a jelentés.

Ez ugyanakkor rámutat: a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) és az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek (DNA) a választási folyamatba való esetleges beavatkozásával kapcsolatos vádakat nem állt módjában kivizsgálni a testületnek, mivel az érintett intézmények vezetői megtagadták, hogy válaszoljanak a bizottság kérdéseire.

Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyésztől azt kérdezték, ott volt-e Gabriel Oprea lakásán 2009. december 5-én éjszaka, de nem válaszolt a kérdésre, Augustin Lazăr legfőbb ügyésztől pedig az akkori elnökválasztás ügyében indított és közben lezárt nyomozás anyagát kérték, ő azonban nem bocsátotta azt a testület rendelkezésére - áll még a jelentésben.

A vizsgálóbizottság elnöke, Oana Florea szerint emiatt a bizottság jelentése csak részleges.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS