2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Reagált a román külügy is: sajnálják, hogy Magyarországon kampánycélokra használják fel a katolikus líceum ügyét

2017. szeptember 06. 22:27, utolsó frissítés: 22:37

Figyelemmel követik a román hatóságok a marosvásárhelyi római katolikus líceum ügyét, közölte szerdán a külügyminisztérium, hozzátéve, hogy minden oktatási intézménynek kötelessége betartani az ország törvényeit.

A külügyminisztérium azután adott ki közleményt erről, hogy szerdán berendelték Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumába Románia magyarországi nagykövetét a római katolikus líceum ügye miatt.

A külügyminisztérium közleménye értelmében a központi hatóságok figyelemmel követik az oktatási intézmény ügyét, és törvényes megoldásokat keresnek a kialakult helyzetre, ugyanakkor folyamatosan párbeszédet folytatnak az érdekeltekkel.

A külügy szerint minden romániai oktatási intézménynek be kell tartania az ország törvényeit, amelyeket nem etnikai, vallási vagy egyéb kritériumok alapján alkalmaznak.

A közlemény rámutat, a líceum megalapításával és működésével kapcsolatos ügyekben a hazai bíróságok illetékesek dönteni, és az igazságszolgáltatás függetlenségének elve alapján ezek döntésébe nem lehet beavatkozni.

Az idézett forrás szerint a román hatóságok sajnálják, hogy Magyarország választási kampánycélokra használja fel ezt a témát.

"A román hatóságok sajnálják, hogy Magyarországon kampánycélokra használják fel ezt az ügyet - amely semmiben sem befolyásolja a magyar kisebbség vagy a római katolikus vallásúak oktatáshoz való jogának érvényesítését -, illetve hogy politikai érdekektől vezérelve feláldozzák a diákoknak a minőségi, a hatályban lévő törvények szerint elismert oktatáshoz való jogát" - írja a közlemény.

A külügyi tárca szerint nem felelnek meg a valóságnak azok az állítások, amelyek szerint a marosvásárhelyi líceum ügye azt példázza, hogy Romániában nem tartják tiszteletben a nemzeti kisebbségek jogait.

A külügyminisztérium szerint a katolikus líceum ügyének egyéb témákkal való összekapcsolása, mint például Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) való felvételéhez ígért támogatás megvonása, "teljes mértékben helytelen, ellenséges és kontraproduktív".

"Románia teljesített minden előírást a szervezetbe való felvételhez, amit a partnerállamok elismertek, beleértve Magyarországot is, amely támogatásáról biztosította Romániát. Ugyanakkor Románia elutasítja a feltételekhez kötött támogatásokat."

A marosvásárhelyi iskolaügy miatt szerdán berendelték a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) Románia magyarországi nagykövetét, Marius Gabriel Lazurcát. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS