2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudose: nemcsak nekünk vannak gazdasági érdekeink Magyarországon, hanem nekik is nálunk

2017. szeptember 07. 10:46, utolsó frissítés: 11:00

Mihai Tudose miniszterelnök nem gondolja úgy, hogy Magyarország elrontaná a két ország közti diplomáciai kapcsolatokat. A kormányfő azt követően nyilatkozta ezt, hogy Magyarország külügyminisztériuma kijelentette, amennyiben nem oldják meg a marosvásárhelyi katolikus líceum ügyét, meghatározatlan ideig felfüggesztik Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) való felvételéhez ígért támogatást.

"Én nem hinném, hogy Magyarország ilyen szinten elrontaná a diplomáciai kapcsolatokat és a közös gazdasági érdekeket, mert nem csak nekünk vannak gazdasági érdekeink Magyarországon, hanem nekik is vannak itt. Nem hinném, hogy eljutunk odáig" - nyilatkozta a kormányfő.

A kormányfő szerint a két ország közötti diplomáciai feszültség egy téves értelmezés miatt alakult ki.

"Én nem hinném, hogy a magyar állam ilyen szinten játszana, és szerintem itt egy téves értelmezéssel állunk szemben" - mondta Tudose. Az az ügy, amelyre Magyarország ezen válasza érkezett, "igazságszolgáltatási probléma, ugyanakkor egy kommunikációs hiba és a helyi tanács által elkövetett hiba" miatt alakult ki.

"Románia világszinten mintaországnak számít, ami a vallási, etnikai és egyéb fajta toleranciát illeti. És ezt mindenki tudja" - hangsúlyozta a kormányfő.

Magyar Levente, a tárca parlamenti államtitkára újságíróknak elmondta, hogy a nagykövettel közölték, megdöbbenéssel állnak azelőtt, hogy Szijjártó Péter miniszter bukaresti látogatása után egy nappal a román hatóságok egyértelművé tették, hogy a marosvásárhelyi magyar katolikus líceum működését felfüggesztik. A sajtótájékoztatón az államtitkár azt mondta, Magyarország ezt a katolikus egyház, a magyar kisebbségek, a gyermekek, a családok és a romániai restitúciós folyamat elleni támadásnak értékeli.

A külügyminisztérium közleményben reagált erre, hangsúlyozva, hogy a katolikus líceum ügyének egyéb témákkal való összekapcsolása, mint például Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) való felvételéhez ígért támogatás megvonása, "teljes mértékben helytelen, ellenséges és kontraproduktív"
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS