2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor is arról beszélt, hogyha a Római Katolikus Gimnázium megszűnik, akkor az Unirea Gimnáziumnak sem lesz otthona

2017. szeptember 07. 10:46, utolsó frissítés: 10:59

Kelemen Hunor szerda este a Katolikus Gimnáziumért szervezett tüntetés után azt nyilatkozta hogy amennyiben nem fog elindulni a Katolikus Gimnázium, annyiban a román nyelvű Unirea Nemzeti Kollégium sem, hiszen a katolikus egyház és az iskola között kötött bérleti szerződésben a magyar tannyelvű iskola működése feltétele az Unirea maradásának.

"A szerződésben szerepel, hogy amennyiben megszűnik az iskola, úgy a szerződés semmisnek tekinthető, nem kell semmi jogi procedúrát végezni, csak a Polgármesteri Hivatalhoz kell eljuttatni egy értesítést, és a szerződés automatikusan felbomlik. Nem tudom mi fog történni ott, ezeket a döntéseket nem én hozom. De ha megtörténne, akkor ott még egy botrány lesz ebből, hogy a Római Katolikus Egyház kirak egy román iskolát. Természetesen nem fogja kirakni őket, de figyelni kellene a hosszú távú következményekre is, nem csupán a jövő hétre. Azt hiszem találni fognak egy megoldást, hogy a Római Katolikus Gimnázium, amelyben a szülők és a közösség egyaránt bízik, tovább működhessen" - nyilatkozta.

Kelemen elmondta, nem beszélt az oktatási miniszterrel a Római Katolikus Gimnázium ügyéről, de beszélt a miniszterelnökkel és annak helyettesével és a volt oktatási miniszterrel is, továbbá Klaus Johannis elnökkel, Cioloșsal és Sorin Grindeanuval, míg hivatalban voltak, azonban mindenki azt mondta, hogy nem tud mit tenni.

"Mindenki azt mondta, igazam van, biztosan valami adminisztratív hiba van valahol, de nincs mit tegyenek. Én nem értem ezt a hozzáállást, amikor mi három-négy határozattervezetet is beadtunk a helyi tanácshoz, hogy korrigáljuk a létező hibákat, ha vannak, mert itt csak ilyen eset állhat fenn. Amikor megalakult az iskola, akkor mindenkinek az volt a célja, hogy megalakuljon, a helyi tanácsnak is. Aztán amikor ezeket a határozatterveket beadtuk, folyton támadás ért minket a Maros megyei prefektustól. Világos, hogy az iskola feloszlatása a cél, hogy Marosvásárhelyen ne működjön egy magyar oktatási intézmény. Politikai akarat van emögött, hiába megyünk bele jogi és adminisztratív játékokba, mert ha másként kívánná a politikai akarat, akkor létezhetne ez az iskola is.

Kelemen a nyilatkozatban elmondta, hogy utolsó pillanatig lehetséges lenne megoldani a Katolikus Gimnázium ügyét, meg kell hagyni annak a személyiségét és ideiglenes igazgatót kell kinevezni. Jogi szempontból lenne megoldás. "de azt hiszem, mindenki a DNA-tól fél, hogy jön, és elvisz emiatt mindenkit" - mondta Kelemen. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS