2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„A jövő nem a románoké” - a MIÉRT is videót manipulált, hogy küzdjön a videómanipulálás ellen

2017. szeptember 07. 13:53, utolsó frissítés: 14:11

A Kaufland-botrány megmutatta, hogy a technológia jó kezekben gyógyír, a rossz kezekben fegyver. Nemrég egy videó került fel a világhálóra, amelyben egy román férfit nem szolgáltak ki a székelyudvarhelyi üzletláncban, mert nem tudott magyarul. Később kiderült, a videót gondosan megvágták, valójában azért nem szolgálták ki, mert még nem működött a pénztárgép, nyitás előtt kért miccset a kiszolgálótól.

Az itt látható magyar és román nyelvű videókkal arra szeretnénk rámutatni, hogy a rosszindulatúan felhasznált technológia veszélyes, a segítségével könnyedén gerjeszthetők etnikai konfliktusok.
A MIÉRT elnöke szerint „2018 rólunk, fiatalokról (is) szól, hiszen a következő években nekünk kell ebben az országban élni és óriási szerepünk van jövő évre nézve, hiszen az online kommunikációs csatornákon elindult nacionalista hangulatra reagálnunk kell.” Véleménye szerint el kell mondanunk, hogy mit adtak őseink ennek az országnak, és meg kell keresnünk azokat a román fiatalokat, akik hajlandóak a provokáció helyett közös projektekben gondolkodni velünk.

A MIÉRT arra kér mindenkit, hogy ne dőljenek be a rosszindulatúan összevágott videóknak, előbb gondosan vizsgálják meg, hogy milyen célból, kik által készültek. Ahogyan kiderült a székelyudvarhelyi esetről, sok múlik azon, hogy leleplezzük-e az ilyen provokációkat. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS