2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PNL alelnöke felszólította a PSD-t, hogy hagyja abba a tárgyalásokat az RMDSZ-szel a közigazgatási törvényről

2017. szeptember 07. 13:02, utolsó frissítés: 13:02

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke, Florin Roman azt kérte csütörtökön a Szociáldemokrata Párttól (PSD), hogy függesszen fel mindenféle tárgyalást az RMDSZ-szel a közigazgatási törvényre vonatkozóan.

"A PNL határozottan felszólítja a PSD-t, hogy függessze fel a tárgyalásokat az RMDSZ-szel a közigazgatási törvényre vonatkozóan, amely szerint hivatalos nyelvként kötelező lenne a magyar nyelv a romániai helyi és központi közintézményekben, amely lehetőséget biztosítana a székely zászló kitűzésére és kétnyelvű táblák kihelyezésére Románia 400 településén. A PNL határozottan kéri a PSD-ALDE kormánykoalíciót, hogy a szakbizottságokban és a plénumban is utasítsák el ezeket a módosításokat, amelyek nemzetellenesek. A PSD és RMDSZ közötti alku sokkal ártalmasabb, mint ahogy az az első fázisban tűnt" - mondta a liberális alelnök, aki azt sérelmezi, hogy az ezen a héten folytatott tárgyalások során a két alakulat megállapodott az anyanyelv-használati küszöb 20%-ról 10%-ra való csökkentéséről, "így a PSD több mint 400 települést gyakorlatilag tálcán kínál fel az RMDSZ-nek".

A PNL minden alkotmányos úton megpróbálja megakadályozni ennek a törvénytervezetnek az elfogadását - mondta Roman, aki bizalmatlansági indítvány benyújtását és utcai tiltakozásokat is kilátásba helyezett.

A PNL ugyanakkor azt kéri a PSD-től, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetségével, az RMDSZ-szel és a kisebbségekkel együtt szavazzák meg az Egyesülés emlékművének finanszírozását biztosító törvényt, továbbá támogassák a Florica villa és Iuliu Maniu házának megvásárlását.

Roman szerint annak ellenére, hogy az RMDSZ vezetői többször is azt nyilatkozták, hogy a szövetség számára a "centenárium éve a nemzeti gyász éve", egyetlen PSD-s vagy ALDE-s vezető sem határolódott el ezektől a kijelentésektől.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS