2018. január 22. hétfőVince, Artúr
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hetente kétszer gyümölcsöt vagy zöldséget is fognak kapni az iskolások

2017. szeptember 07. 21:47, utolsó frissítés: 21:48

Friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint tej- és péktermékeket is kapnak az új tanévben az óvodások, az elemisták és az öt-nyolc osztályos tanulók a 2017-2023-as időszakra vonatkozó Iskolaprogram keretében - tájékoztat a kormány közleménye.

A kabinet csütörtöki ülésén fogadta el a program alkalmazási normáit. A határozat értelmében egy iskolás/óvodás napi élelmiszeradagjának értéke nem haladhatja meg a 2,05 lejt, amiből 0,6 lejt tehet ki a gyümölcs és zöldség, 0,88 lejt a tej és tejtermék, illetve 0,57 lejt a péktermék ára.

Egy hét alatt egy iskolás/óvodás két adag ingyengyümölcsöt és/vagy -zöldséget, továbbá hetente két adag tejet, egy adag tejterméket és öt adag pékterméket kaphat. A gyümölcs és/vagy zöldség mellé keksz vagy perec, a tej és tejtermékek mellé pedig kifli is jár majd - mutat rá a közlemény.

A kormány becslései szerint hozzávetőlegesen 2 millió kedvezményezettje lesz a programnak, amelyet az állami költségvetésből és vissza nem térítendő uniós alapokból finanszíroznak. A hétfőn kezdődő tanévre 377 millió lejt különítettek el erre a célra az állami költségvetésből. Az Európai Unió csaknem 17 millió eurót utal ki a programra az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból - mutat rá még a közlemény. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS