2019. május 19. vasárnapIvó, Milán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vincze Lóránt szerint az állam nem várhat lojalitást, ha elgáncsolja a jogos követeléseket

2017. szeptember 08. 11:06, utolsó frissítés: 11:06

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ügyére is felhívta a figyelmet Vincze Loránt FUEN-elnök Eszéken, a Konrad Adenauer Stiftung rendezvényén. A csütörtöki horvátországi konferencián, amelynek témái a Közép-Európában élő német kisebbségek helyzete és az európai kisebbségvédelem voltak, többek között jelen volt Hartmut Koschyk, a német szövetségi kormány nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztosa.

A rendezvényen Vincze Loránt elmondta: „A többség lojalitást vár el a kisebbségektől, de a lojalitás azt feltételezi, hogy a többség egyenlő félként tekintsen rájuk. Az állam nem várhat el úgy lojalitást egy kisebbségtől, ha közben megpróbálja elgáncsolni a kisebbség jogos követeléseit. Európai mércével elfogadhatatlan az, ami szülővárosomban, Marosvásárhelyen történik, ahol a katolikus egyház nem működtethet iskolát a saját épületében. Számos romániai hatóság, sőt, a bíróság is azt állítja, hogy ez nem lehetséges. Tegnap este több ezer magyar tüntetett a városban az iskoláért.”

A FUEN elnöke emlékeztetett: az elmúlt évtizedekben számos előrelépés történt az európai kisebbségvédelemben, ahogyan ezt Horvátországban is megtapasztalhatjuk, azonban a kisebbségi jogbiztonság nem egyirányú utca, hiszen bármikor szembejöhet egy jogfosztás vagy visszarendeződés. Ezzel kapcsolatban Vincze Loránt a friss ukrajnai fejleményekről beszélt: „Határozottan el kell ítélnünk az ukrán oktatási törvény kisebbségellenes módosítását, amelynek értelmében a középiskolai és az egyetemi oktatás csak az állam nyelvén történhet, az anyanyelvű oktatás pedig az óvodára és az elemi osztályokra korlátozódik.”

A FUEN elnökét délelőtt a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöksége fogadta. Jakab Sándor elnök és Jankovics Róbert parlamenti képviselő a horvátországi magyarok helyzetét ismertették, és támogatásukról biztosították a FUEN-t a Minority SafePack aláírásgyűjtési kampányában. Az eszéki találkozón elhangzott: „Minden európai és minden magyar kisebbség érdeke, hogy megtartsa és bővítse jogait, amelyeket az Unió kellene garantáljon. Ez a kezdeményezés célja.” (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS